От началото на седмицата антибиотиците и лекарствата за диабет се изписват само с електронна рецепта. Въпреки че системата работи от месеци, се оказва, че досега не е активно използвана и наяве излизат проблеми, на които не е обърнато внимание.

Сега лекари и фармацевти си прехвърлят топката в кого е грешката при изписването на лекарства и защо се налага пациентите да се връщат по няколко пъти до лекарските кабинети, за да могат да получат медикамент, който да е наличен в аптечната мрежа.

Според фармацевтите проблеми няма да има, ако медиците изписват в рецептите международно признатото наименование на лекарствата, а не търговското такова, и позволяват генеричната замяна. Лекарите пък твърдят, че не е редно фармацевтите да подменят изписаните лекарства без тяхната санкция. Потърпевши от ситуацията са пациентите, които не успяват да получат предписаните си лекарства, обикалят аптеките в търсене на конкретни медикаменти или се връщат повторно до лекарските кабинети за нови рецепти.

Данните показват, че през изминалите три дни всяка втора рецепта не е изпълнена, обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Лекарите отчитат като проблем и това, че нямат свободен достъп до информация за наличните в аптечната мрежа медикаменти и конкретните им разновидности. Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев коментира, че това не е нужно, защото проблеми няма да има, ако лекарите не изписват медикаментите с търговските им наименования и разрешават смяна с генерични продукти. Той допълни, че генеричното изписване е най-гъвкавото, защото не ограничава в нито една  конкретна търговска опаковка и вид. Според д-р Маджаров обаче това не е добра практика.

На преден план излиза и още един проблем, а именно, че звената за спешна помощ и болничните отделения не могат да издават електронни рецепти. Пред Дарик от Асоциацията на работещите в спешна помощ обясниха, че лекарите в бърза помощ нямат електронни подписи, нямат и ресурс да издават електронни рецепти при посещения на адрес, като в някои случаи няма и интернет. Това означава забавяне на лечението, и то в условия на спешност. Медиците настояват от Министерството на здравеопазването да преосмислят позицията си и да позволят поне в Спешна помощ да се работи и с хартиени рецепти.

Припомняме, че от 16 октомври 2023 г. лекарствата за диабет и антибиотиците се изписват от лекарите само по електронен път. 

Причините за промените са с цел предотвратяване на недостига на лекарствени продукти и справяне с антимикробната резистентност, както и постигане на рационална употреба на медикаменти, се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването към предложения проект за промени.

Друга причина за нормативните промени е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно здравеопазване, чиято стратегическа цел е подобряването на общественото здраве, осигуряване на достъп до лекарства, повишаване на ефективността и намаляване на разходите на здравните услуги. 

С промяната се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти, което би застрашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм