България реши да прилага дерогация за референтната 2024 г. по отношение на новия регламент за Стандарта за добро земеделско и екологично състояние на земята № 8, т.нар ДЗЕС 8. Това съобщиха от земеделското ведомство по-рано тази седмица, след изпращането на нотификация до Европейската комисия (ЕК).

И всъщност това е едно естествено продължение на политиката на всички държави членки, които се опитват да дадат допълнително време за адаптация към новите правила на своите земедески производители. 

При влизането в сила на регламента на ЕК той ще се прилага със задна дата от 1 януари и ще бъде за една година, т.е до до 31 декември 2024 г.

Новият регламент предвижда отделяне на минимален дял от поне 4% от обработваемата земя на ниво стопанство за непроизводствени площи и елементи, включително земя, оставена под угар и/или култури, които обогатяват почвата с азот, и/или междинни култури.

Изискването за оставяне на определен процент земя под угар предизвика силни емоции при земеделците. 

Безспорно е, че е от изключително значение да се вземат предвид различните климатични, почвени, географски и структурните разлики между различните държави членки, когато се изготвят всички добри земеделски и екологични стандарти, екосхеми и други.

Защото доста често ставаме свидтели на множество правила и стандарти, чиято идея е да бъдат екологично насочени и да помогнат на земеделците в зеления преход, но дали точно това е най-доброто, което можем да направим? Дали точно това би действало у нас и работило по най-оптималния начин? Това са някои от съмненията, които имат земеделските производители.

А точно тях не бива да пренебрегваме, точно обратното - хубаво е да се вслушваме именно в земеделците, защото те са хората, които познават най-добре земята си.

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

????: Ние сме в Anchor: https://anchor.fm/agribg-podcast

????: В Spotify: http://bitly.ws/stav

????: Както и в Google Podcast: http://bitly.ws/sJtI 
 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg