Две психично болни жени от години тормозят живеещите на улица "Клокотница" във Варна. Въпреки че те многократно са подавали жалби и сигнали до редица институции, казусът и до момента остава нерешен, а хората в района живеят в постоянен страх. През последните 10 години двете жени, майка и дъщеря, денонощно вдигат скандали и дори се е стигало до бой помежду им, съобщава БНТ.

"Излизат във входа, крясъци, удари. Аз като мъж се притеснявам да изляза във входа, защото съм непосредствен съсед на същия етаж. Във входа има поне 5-6 деца, които са между 1 и 5 години“, разказа съседът Пламен Тотев.

„Тя е тотално неадекватна. Стои някъде тука, чака някой да се прибере от живущите във хода и го атакува. Това е наистина стресиращо и за всеки един живущ, не само за малките деца. Има хора, които са я виждали, да пие вода тук от кутийките, които са оставени за котките", каза Мариян Георгиев, също съсед.

Напрежението сред съседите нараства през август миналата година, когато в апартамента на двете болни жени избухва пожар. Като по чудо няма пострадали.

„След инцидента непосредствените съседи от горния етаж си продадаха апартамента, тъй като бяха с малко дете. Точно бяхме подали жалбите до районната прокуратора, до полицията, беше се задействала една преписка и в този промеждутък от време се случи пожарът. Беше много критично положението", спомня си Пламен Тотев.

След редица подадени жалби съдът постановява възрастната жена да бъде настанена за 3-месечно лечение в специализирано здравно заведение. След изписването ѝ обаче тя се прибира у дома и проблемите започват отново.

"След като я пуснат в първите месец-два-три положението е ок. След това обаче отново ескалира и така всичко се повтаря периодично", алармира Мариян Георгиев.

„Окръжен съд Варна се произнесе с решение - постави я под ограничено запрещение. Баща й междувременно се върна. Обеща да се грижи за тях. Как се грижи, не мога да кажа, но през последните месец-два отново ставаме свидетели на крясъците", разказа Тотев.

Необходимо е продължително, а понякога и пожизнено лечение на пациенти с психични заболявания, казва психиатърът д-р Светлин Върбанов.

„Състоянието им бива стабилизирано за периода на вътреболничното лечение, но след изписването няма механизъм, по който тяхното състояние да се проследява. Вариантът е те по собствена воля редовно да посещават психиатър, да приемат назначена терапия или тази роля да се изпълнява от близките. Когато нямаме семейна среда - тогава проблемът е сериозен и няма еднозначно решение", категоричен е д-р Светлин Върбанов.

И все пак съседите се надяват проблемът с двете жени да бъде решен.