Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване на престъпления, свързани с недеклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната. Деянията са квалифицирани по чл. 251 от НК.

            По едно от делата в качеството на обвиняем е привлечен И.Ч., гражданин на Турция.

            На 14.11.2023 г. мъжът влязъл в България през ГКПП Дунав мост Видин – Калафат от Румъния с управлявания от него товарен автомобил. Той не изпълнил задължението си за деклариране на парични средства в особено големи размери, пренасяни през границата на страната.

            При извършена проверка в шофьорската кабина митническите инспектори открили пакети с валута от различни купюри. Общата стойност на недекларираните парични средства е 47 505 британски и 13 710 шотландски лири.

Обвиняемият И.Ч. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор. Предстои съдът да разгледа внесеното искане за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Ден по-рано, 13.11.2023 г., при друг случай в района на ГКПП Видин бил проверен товарен автомобил, пътуващ от Нидерландия за Турция. Шофьорът – турски гражданин, отрекъл да пренася стоки, които следва да декларира.

Митническите служители открили укрити зад гредата на бронята на влекача два пакета, обвити с фолио, съдържащи общо 42 000 евро.

Водачът е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него престъпление по чл. 251, ал.2 от НК. Взета му е мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева.

С оглед влезлите в сила промени във Валутния закон и Наказателния кодекс неизпълнението на задължение за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, и особено големи размери на стойността на предмета на престъпление, е наказуемо с „лишаване от свобода“ до пет години и с глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението.

При неустановен законен произход на пренасяните през границата на страната средства предвиденото в закона наказание е „лишаване от свобода“ от една до шест години, като средствата се отнемат в полза на държавата.