Двама варненци ще бъдат съдени за държане с цел разпространение на близо 8 кг наркотични вещества и отглеждане на марихуана, съобщиха от Окръжната прокуратура в града.

Мъжете са на 45 и 46 години. В началото на 2022 г. обвиняемите решили да се занимават с отглеждане, сушене и разпространение на марихуана. За целта избрали леснодостъпен имот във варненското село Млада гвардия – бивша мандра и плодохранилище, закупили го и започнали да го оборудват.

Оборудването включвало среднотемпературна камера, вентилатори, осветителни тела със стабилизатори, въздуховоди, филтри, влагоуловител, елементи за изграждане на капково напояване и други. Закупени били специални торове, почва, саксии. Последвало засаждане на 450 растения от рода на конопа и разпределяне на предишна реколта в специално обособените за съхранение помещения.

На 21 август миналата година, след получен сигнал за предстояща сделка, наркооранжерията била разкрита при специализирана операция под надзора на прокуратурата. 

На място, освен свежите растения, били открити чували, съдържащи пликове със суха тревиста маса. Общото тегло на иззетата забранена субстанция, готова за продажба, било близо 8 кг.

Ако бъдат признати за виновни, двамата мъже могат да получат наказание от 2 до 8 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Всички новини от Варна