Множество културно-исторически ценности, металдетектори, незаконно оръжие и боеприпаси са открили и иззели служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик. Акцията е проведена от екипи на сектора с цел противодействие на престъпленията свързани с културно-историческото наследство на страната ни, а процесуалните действия са под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик. ​Първоначално били задържани 51-годишен мъж от пазарджишкото село Калугерово и негов 48-годишен приятел от София. У единия криминалистите намерили 14 старинни монети, а у другия 2 монети, пръстен и два металотарсача.

Последвало претърсване в жилище в село Калугерово. Там органите на реда открили старинни монети, предмет с белезите на културно-историческа ценност, металдетектор, незаконно притежавана ловна пушка с 31 патрона от различен вид и калибър, сачми и ловен барут.

При претърсване в апартамента на столичанина са открити още 196 антични монети, 28 старинни предмета, стъклен буркан с течност и монети в него.

Двамата са задържани за срок от 24 часа в ареста на Районното управление в Пазарджик, а спрямо тях са образувани полицейски производства под надзора на Окръжната прокуратура.