Дрон ще следи за качеството на въздуха в столицата. Това ще става в рамките на инициативата за дистанционен мониторинг и контрол на качеството на атмосферния въздух, която започва Столичната община, съвместно със СУ „Св. Кл. Охридски“. Пилотният проект беше представен пред журналисти на кръстовището на бул. "Сливница" и бул. "Панчо Владигеров". 

Знаем ли какво е качеството на въздуха в учебните заведения

С тази система се надграждат системите за мониторинг на качеството на въздуха, които вече работят, заяви при представянето на проекта столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"София е с особена география и към това, ако добавим характеристиките на урбанизираната среда, се получава доста сложна картина", обясни доц. Стелиян Димитров, ученият, разработил системата.

София е на 56-то място в света по мръсен въздух тази сутрин

По думите на заместник-кмета по екологията Десислава Билева за четвърта поредна година общината е в годишната норма на концентрация на фини прахови частици. Тя подчерта, че официалните данни от ИА по опазване на околната среда се очакват, но за миналата година превишаване е отчетено само на една от станциите – тази в квартал "Надежда".

2,4 пъти над нормата е нивото на фини прахови частици в София

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм