Наложително е в Република Северна Македония да започне дискусия за начина, по който да бъдат запълнени празнините в пазара на труда, смята вицепремиерът по икономическите въпроси на страната Фатмир Битичи, коментирайки изнесените данни, че от 2011 г. до 2019 г. 700 000 души или всеки четвърти жител е напуснал страната, а над 93 процента от безработните са функционално неграмотни и уменията им не отговарят на това, което се търси на пазара на труда. Допълнителна тревога буди фактът, че голяма част тези, които емигрират в последните години, са с висше образование, за разлика от тези, които са имигрирали преди 20 или 25 години, посочи Битичи.

Македонците за поругаването на химна ни: Браво, така трябва с татарите! (видео)

„Работа има, работна ръка има, но явно грешните политики от 30 години не са създали работна сила, която съответства на пазара на труда. Ако в Германия има недостиг на работна ръка и хора от Северна Македония отиват да работят там, то е добре да осъзнаем, че ние от своя страна сме привлекателна страна хора от други държави. В строителството вече има сериозен брой турци, които идват, защото заплатите тук са около 50 процента по-високи от заплатите, които се плащат в Турция. Но и в IT сектора имаме какво да предложим на специалисти от Индия и Пакистан", каза Битичи след представянето на доклад на тема „Човешки капитал, миграция и как да оформим бъдещето си заедно“, организиран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Македонците освиркаха химна на България преди мача на националните отбори (видео)

По думите му проблемът не може да бъде разрешен бързо, но правителството, частният сектор и чуждестранните донори са ангажиране с използването на дуалното обучение, за да може младите хора, които сега излизат на пазара на труда, да имат и необходимите професионални умения. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм