“Книгата представлява резултат от много усилен труд, в смисъл на натрупване на много материали. И тук веднага бих искал да подчертая разликата между нейното изследване, това на Хана Аренд, и изследването на Карл Попър, когото преведох преди 30 години и с когото имах няколко беседи. Но стилът на Хана Аренд и самите аспекти на изследване на тоталитаризма са доста по различни от фундаментално историко-философско изследване на Попър. Това е характерна черта на, бих я нарекъл трилогията на Аренд. Хана Аренд всъщност свързва в своеобразно единство трите части на книгата”. Така започна разговора доц. д-р Камен Лозев за книгата на Хана Аренд “Произходът на тоталитаризма”.

„До Миролюбеца и патриота Путинист“: Дъщерята на Жельо Желев с отворено писмо към Радев

“Това е много характерно свойство на човешката душа. Попър го е изследвал при Платон. Това е много интересно. Идеята на Платон е да създаде една държава, която сама по себе си да образова гражданите, макар че гражданите доста силно понятие за Платон. В случая в модерните тоталитарни общества, които наблюдавахме в класически вид при нацистка Германия и сталинска Русия, тази идея за тоталитарно господтсво, тоест за присъствие на държавата и държавната идея във всеки аспект на, както на обществения, така и на личния живот, е най-ясно изразено при тези тоталитарни общества. Тази радикалност на тоталитарните общества все още, надявам се, че няма да бъде достигната в Русия. Това, което се случва в Русия е просто елементи от тоталитарно управление. Има много важен признак, който според мен показва, в какво се състои този елемент на тоталитарното. В Русия със закон е забранено прокарването на равенство и прокарването на аналогия между Ннацистка Германия и сталинския Съветски съюз. Това е много характерен момент”, обясни доц. Лозев и заяви, че всъщност Хана Аренд прокарва идеята за почти пълна аналогия между това, което се е случвало в двата режима. 

“Трябва да кажем, че руският вариант за тоталитарен модел предхожда този, който Хитлер изгражда. Макар, че при Хитлер има доста повече Западни елементи”, допълни той.

д-р Александър Оскар и Десислава Алексиева: Недопустима е продажбата на нацистка литература

“Тоталитарното господство е едно сломяване на идеята за гражданина. За гражданина, за идеята за неговата отговорност, за неговата активност, за неговото присъствие при решаването на важни проблеми, които в крайна сметка засягат и него”, разясни експертът. 

“Тук е на лице един парадокс според мен. Той се състои в това, че голяма част от хората на изкуството, на съвременна Русия, просто се изнесоха от тази държава. Те директно, някои от тях, заявяват, че ако се случи война и бъдат въвлечени в нея,те биха воювали на страната на Украйна. Това е много интересно”, допълни той.

“Двата фактора, които подчиняват и които подтискат народа са - страхът и бедността. Може да изглежда парадоксално, но човек, който се грижи за стомаха си ден за ден и мисли само за това, той най-лесно се подчинява, най-лесно се манипулира и става основа на онова, което Хана Аренд анализира - тълпата. Тук няма класи. Класите всъщност се преобразуват в тълпи. Тъплата иска елит, елитът иска водач, водачът е напред, който излиза с някакви идеи, програми, виждания и хората се тълпизират.”

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм