“Истината е, че ние получихме множество сигнали, адресирани до Асоциация “Българска книга”. Ние поискахме съответно експертно мнение и становища по въпроса. Ние нямахме нито едно официално становище, което да можем да използваме за това какъв тип литература е това. Ние не сме орган по компетентност. Органът на компетентност за такива случаи наистина е прокуратурата. И понеже нямахме никаква възможност по друг начин да реагираме, ние съответно подадохме сигнал за това, че има сигнали за участие на издателство, което продава нацистка литература.” Така описа ситуацията Десислава Алексиева по казуса с продажба на нацистка литература на Панаира на книгата и допълни, че са действали в рамките на закона, който позволява сива зона за издаване на подобен вид пропаганда.

Проф. Хенк Хукстра: Създават се прецизни технологии за търсене на подобни на Земята планети

“Дали разпространението на такива книги е укоримо? Да, ние считаме, че това е недопустимо. Ще използвам случая като лекар и хирург - скалпелът е основно средство, с което лекуваме пациентите, но той може и да убива, както всеки един нож. Една книга, когато разпространява такава човеконенавистна идеология, може да причини много сериозни последици. Особено сред младите хора и хората, които по-лесно се поддават на манипулации. А това е литература, която е известна по целия свят. Нашата организация си партнира с много международни организации и те казаха, че това е недопустимо. Същият този автор в САЩ и Европа бива преследван и е укоримо разпространението на такава литература.” Това заяви проф.д-р Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

“Нито една неправителствена организация не може сама да се справи. Трябва да си обединим усилията така, както си ги обединихме срещу Луковмарш. Едно събитие, което се провежда 20 години из София. С което България стана известна в Европа и по света като средище на неонацисти от цяла Европа. Казвам го, защото хората, които стоят зад издателство “Еделвайс” са същите тези, които седят и зад Луковмарш”, уточни професорът. 

Анджела Родел за наградата „Букър“: Силата на българската литература е, че не се прави по калъп

“Ние не можем да предприемем незаконни действия. Ние трябва да имаме законово основание, за да предприемем мерки срещу определени неща. Моралните основания са налице. Ние нямаме морална драма с това, какво трябва да се направи. Въпросът е, че ако ние искаме да имаме трайни и адекватни резултати, начинът е като предприемаме законови действия. Затова сме призовали всички организации, които са подали сигнали до нас, да се присъединят към нашето писмо до Софийска районна прокуратура. Дали сме съответния номер, за да може наистина да активираме възможността да се предприемат и да се вземат адекватни мерки”, призова Алексиева, за да може да се получи становище по компетентност, чрез което да се предприемат закономи мерки.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм