“Сега знаем, че Вселената се разширява от 13,8 милиарда години и тя ще продължи да се разширява. До скоро един от големите въпроси беше дали това ще продължи вечно или тя отново ще имплодира. Сегашната ни хипотеза е, че ще продължи да се разширява, но по-лошото е, че тя се разширява все по-бързо.” Това обясни за разширяващата се Вселена гостът в “Посока Култура” проф. Хенк Хукстра.

“Не става въпрос за Армагедон или нещо такова. Разширяващата се вселена означава, че всички неща във Вселената се отдалечават едно от друго и с времето тя ще изглежда все по-празна”, побърза професорът да успокои слушателите и допълни, че това е една нерадостна прогноза за бъдещето, но ще се случи много бавно - между десетки и стотици милиарди години.

SpaceX изстрелва първата туристическа космическа станция през 2025 г.

“Астрономията е особена наука, защото ние не може да пипаме, можем само да гледаме. Технологията играе много важна роля за целия напредък на астрономията. Астрономията напредва с по-големи телескопи, по-добри камери. Ние в момента изграждаме нови инструменти - космическият телескоп, който беше наскоро изстрелян в орбина, може да събира много повече данни. Хората изследват и планети около други звезди. И в момента се създават първите инструменти, които са предназначени да търсят други планети подобни на Земята. Но разработването на такива инструменти отнема време”, допълни експертът.

“Бих казал, че е доста полезно човек да знае какво е мястото му във Вселената. Стои такъв екзистенциален въпрос и мисля, че затова има голям интерес към астрономията. Сами ли сме във Вселената? Мисля, че това е интересен въпрос. Но друго нещо, което е факт, е че астрономите винаги са били учени, които работят с данни. Сега с натрупването на все повече данни, включително цифрови, вече сме много опитни учени и компаниите откриват, че астрономите са много ценни, не защото гледат небето, а защото умеят да смелят големи обеми данни”, разясни повече професорът за ролята на астрономите в съвременната наука.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм