По повод Деня на онкологичните заболявания – 4-ти февруари в ефира на Дарик радио представяме доц. д-р Наталия Чилингирова, която е Началник на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ “Сърце и Мозък” - Плевен. Завършила е МУ - София. След това професионалният ѝ път продължава в СБАЛ по онкология в София, където специализира медицинска онкология и работи като асистент в клиниката.

Защитава научна дисертация в областта на лечението на карцинома на белия дроб, като разработва нови подходи за индивидуализиране на лечението му с акцент върху генетичните аспекти.

Активно работи с пациенти със солидни злокачествени тумори. Специализира в Швейцария и Австрия, преминава успешно редица международни обучения и онкологични семинари на едни от най-реномираните световни научни центрове като MSKCC в САЩ. Член е на български и международни научни дружества като ESMO и ASCO.

По темите, близки до реалната й практика разговаряме с доц. Наталия Чилингирова, като започнахме със статистиката, за да преминем към превенцията на раковите заболявания, скрининга и здравната култура.

Доц. Наталия Чилингирова от болница „Сърце и мозък“ в Плевен информира за наличието на нов “Антираков план в Европа", който скоро ще бъде приложен и у нас:

Една от последните новости в болница „Сърце и мозък“ в Плевен е лабораторията по генетика.

Подробностите от Николай Колев