Темата с протестите е многопластова и има няколко направления, през които трябва да бъде разгледана тя, заяви икономистът Николай Вълканов в рубриката на ИПИ "Добавена Стойност".

Според него, на първо място, недоволството на земеделските производители следва да бъде разгледано в контекста на бюрократичния натиск върху сектора, който за последните няколко години все повече се разраства. На второ място са нарастващите финансови интереси. Той посочи още международната търговия и свободния обмен на стоки, както и "Зелена сделка" и някои параметри от нея, които изглеждат рестриктивни на много стопанства.

"Истината е, че Европейският съюз се беше насочил към намаляване бюджета за земеделие през настоящия програмен период, но това така и не се случи поради форсмажорните обстоятелства около Ковид пандемията, след това войната в Украйна. Започнаха да се изсипват все повече пари. Последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отбелязва, че през последните три години средствата, които са свързани със субсидиране на земеделието, нарастват спрямо предходния период и това буди все повече притеснения в развития свят, защото тези близо 850 млрд. по различен начин изкривяват пазара. Чрез различни стимули или демотивация по определени направления. Всичко това изкривява глобалната търговия на земеделски стоки и храни и всъщност допринася за по високата инфлация", посочи Вълканов.

Защо сектор "Земеделие" е постоянно във фокуса на вниманието?

"За мен е странно защо приемаме абсолютно безкритично факта, че Европейският съюз, едно от най-хубавите места за живеене по света - с висока производителност, с високи достижения в образование, наука, технологии, индустрия - всъщност дава 1/3 от бюджета си за субсидии в земеделието. Или казано по-просто, дава милиони, за да може някакви хора да сеят слънчоглед, рапица, пшеница и всъщност, със субсидии, да живеят доста добре. При положение, че тези култури могат да се гледат навсякъде по света, може би с много по-ниски разходи", коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Целият разговор между икономистите Петър Ганев, Лъчезар Богданов и Николай Вълканов, гледайте в прикачения файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм