Поредната акция за спасяване на държавната въглищна енергетика ще струва 250 млн. лв. на битовите потребители. Това коментира в рубриката “Добавена стойност” в ефира на Дарик експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов

“Ако някой ви обясни защо ще плащате за ток в следващите няколко месеца, не е виновен пазарът, не е виновна либерализацията, това е субсидия, към държавната въглищна енергетика, която ще бъде включена в микса с висока цена, за да не е на загуба”. 

Друга тема, която експертите засегнаха е инфлацията. По думите на Богданов за първите 4 месеца на годината имаме по-ниска инфлация. “Заплатите растат - за пет години и половина удвояване на средната работна заплата, за две години и половина има 50% растеж. Политиците опитват да си приписват кой за какво има заслуги”, посочи експертът. 

По думите му реалните причините са демографски, а именно 1 млн. по-малко хора в трудоспособна възраст за 10 години и отворен пазар на труда. Богданов посочи и факта, че за поредна година България е на дъното на инвестиции в целия регион на Централна и Източна Европа.

“Най-ниският дял от националния продукт, от това, което създава икономиката, който се отделя за инвестиции в дълготрайни активи. Ние от повече от 10 години сме на края на класацията, но от скоро ние сме самото дъно”, добави Богданов. 

Това, което се случи като война и ефекта върху пазарите на суровини, на храни много бързо мина и успяхме да се справим с него по-скоро от очакваното, коментира Адриан Николов от ИПИ. 

“Ако видим макроданните в последните няколко тримесечия, това, което заложиха като доста сериозно очакване непотвърдено от повечето големи институции, по-скоро се потвърди. Нашата икономика дори се представя по-добре, отколкото всички по-консервативни институции очакваха.

Няма откъде да дойде кой знае колко голям “шамар”. Николов уточнени, че последните 4-5 години се случват непредвидени неща, които няма как да бъдат предвидени, но се справяме както можем с тях 

Избегна ли Европа рецесията?

Това, което се случва е, че Европа се върна към това състояние на много нисък или отсъстващ растеж, коментира Лъчезар Богданов. По думите му в много от страните се наблюдава ръст на доходите за 10 години по 10%. “Това е по 1% на година, това не е просперитет”, коментира икономистът.

Водещите икономики в еврозоната всъщност имат търговски излишък в търговията със САЩ, посочи Богданов в контекста на наратива, че нищо не се произвежда в Европа и всичко се изнасяло към Америка

“Дългосрочният разговор е важен, но краткосрочно това още не се е случило. Заводите работят, изнасят и произвеждат. Проблемът е че няма динамика и растеж, което се отразява и на България”, коментира експертът.

Еврозоната и ЕС не е една монолитна икономика и динамиката е много различна на различните места, посочи Адриан Николов. Има държави като Италия, където дългосрочният растеж е много нисък - за 20 години е 10%. “Има държави като България, Румъния и Литва, където той приближава 100% и въпросът е как Източна Европа, където има доста сериозен темп на растеж и позитивна динамика в последните няколко години, да се превърне в двигател на този икономически блок”. 

Целия епизод на “Добавена стойност”, гледайте в прикачения файл.