До края на деня (18 октомври, сряда) земеделските стопани могат да подават своите предложения за промяна в Стратегическия план.  

Вижте още: Илия Проданов: Промяна в базовото подпомагане на декар ще ощети стопанствата между 2 000 и 6 000 дка

 

Всички официално постъпили аргументирани предложения ще бъдат разгледани“, каза зам.-министър Таня Георгиева по време на онлайн информационна среща с браншовите организации, членуващи в Комитета по наблюдение на Стратегическия план, която се проведе във вторник следобед. Тя призова участниците да използват оставащия срок, информираха от аграрното министерство. 

Изпращането на Стратегическия план към Европейската комисия може да стане след като членовете на Комитета одобрят предложенията за изменение по него и дадат мандат на Управляващия орган за провеждане на финални преговори с Европейската комисия. .

Част от предложенията, подготвени от екипа на Министерството на земеделието обаче срещнаха неодобрението на браншовите организации, стана ясно след заседанието. 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите не одобряват промените в базовото подпомагане на декар, които се налагат заради повишени преразпределителни плащания за стопаните от сектор Плодове и зеленчуци. 

Своето недоволство изрази в социалните мрежи и бившият зам.-министър на земеделието Тодор Джиков. „Изумен съм с каква лекота се премятаха много милиони от една интервенция към друга, все едно са жълти стотинки и залогът е не осигуряването на продоволствената сигурност на държавата и забавянето на процеса на обезлюдяване на селските региони, а махленска закачка“, написа той в профила си във Фейсбук.

Джиков се възмущава от промените в различни интервенции, прибавянето на определени групи и възможни бенефициенти по отделни схеми, както и прехвърлянето на бюджети, които стават без икономическа логика и/или изведена социална необходимост, според неговите думи. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg