София е първият град у нас, който спира старите автомобили от центъра, заради чистотата на въздуха. От 1 декември влизат в сила ограниченията за замърсяващите коли.

По данни на Столичната община забраната ще обхване около 50 хил. автомобила или всяка пета кола в София.

От булевард „Сливница“, през „Васил Левски“, „Скобелев“ и до „Патриарх Евтимий“. Точно след 8 дни оттам няма да минават най-старите коли - от първа екокатегория. Изключение ще има за собствениците, които живеят в района, както и за хората със специални потребности.

Стигаме до улица „Владайска“ - на 200 метра от булевард „Скобелев“, пише bTV. Тук е домът на Петър. Макар че е в центъра той няма да може да шофира в част от него. Колата му е първа екокатегория.

„Няма да мога дори да си паркирам в моя гараж, защото трябва да пресека зоната. Това е неправилно. Тези автомобили да не могат да спират в центъра“, каза Петър Нончев.

От Столичната община уточняват, че забраната е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в града.

До 1 декември тази година на границите нискоемисионните зони ще бъдат разположени знаци, които ясно обозначават нейния обхват. Автомобилите, чийто достъп ще е забранен, ще могат да ползват заобиколни маршрути.

„Екокатегорията се определя от годината на производство и евростандарта на автомобила. При измерване на газовете се дава информация дали автомобилът е изправен, или не“, обясни Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.

В първа екокатегория попадат дизеловите коли до 2002 година и бензиновите - до 1996 г.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм