Газовата връзка между България и Гърция ще бъде завършена до края на август или най-късно до 7-8 септември, каза представител на строителната компания „Авакс“ по време на среща при президента Румен Радев. Той уточни, че компанията прави всичко възможно да даде най-доброто от себе си при строителството на газопровода, но е имало неочаквани пречки за успешното приключване като ковид пандемията. От своя страна президентът Радев каза, че газовата връзка е обект със силно значение за реалната дисертификация не само на България, но и на страните от Централна и Източна Европа и очаква останалите довършителни работи по обекта да бъдат завършени при пълна мобилизация.

Двама министри инспектират интерконектора България-Гърция

Снимки от интерконектора с Гърция

Президентът Румен Радев призова строителят на газовата връзка между България и Гърция да приключи всички довършителни дейности по обекта при пълна мобилизация.

Петков: 99% от интерконектор IGB са завършени

Представител на гръцката компания Авакс, която изгражда газопровода коментира, че се очаква той да бъде завършен през месец август или най-късно до 7-8 септември.

Липсата на конкретен график за довършителните дейности притесни служебния енергийниен министър Росен Христов,който уточни, че в началото на октомври по интерконектора трябва да текат търговски количества газ. По темата с доставките на газ, Христов коментира, че в момента се търсят най-евтините доставчици. Има необходимото количество, проблемът е на каква цена ще бъде, затова и преговори с Газпром не са изключени.

Христов допълни, че приоритет на правителството е да осигури газ на цени, на които индустрията и топлофикациите да могат да работят. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм