На въпроса превръща ли се в лукс културният живот в България дават отговор от сайта ploshtadslaveikov, като правят анализ на ценовия диапазон в театралните билети през последните месеци. Преди да започнем обаче - от сайта правят едно много важно начално уточнение - “Двойно по ниски са най-високите цени в Румъния и Хърватия”. Въпреки това отговорът е и да, и не. Това е така, защото някои категории билети драстично са поскъпнали, но други са достигнали до символичното ниво от 2 лева.

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов

От сайта посочват, че ценовата политика на ръководството на Народния театър е гъвкава. За спектакли като тези на Александър Морфов цените достигат до 100 лева за билет, но успоредно с това някои от местата под тавана на втори балкон могат да бъдат закупени срещу 5 лева. 

Цената от 110 лева може да се срещне в една от вечерите, когато се играе “Двубой” по Вазов. За 50 лева пък може да се закупи място за представлението “Нора” на руския режисьор Тимофей Кулябин.

Директорът на Народния театър: Напрежението идва от Минеков

Все още не се знае на какви цени ще бъдат билетите за спектакъла с участието на Джон Малкович „В самотата на памуковите полета” от Бернар-Мари Колтес в постановка също на Кулябин. Макар да не са включени в официалната програма на театъра, показана в сайта, трите дати, на които ще се играе – 16, 17 и 18 февруари – присъстват във вътрешния график на театъра, потвърдиха за „Площад Славейков“ източници от Народния. До момента на публикуване на текста, който четете, информация за цените и кога ще бъдат пуснати в продажба билетите няма. Пиарът на театъра Велислава Кръстева заяви пред журналист на „Площад Славейков“, че „информацията ще бъде надлежно публикувана“, без да уточнява дати.

Валери Йорданов на системи заради стрес, от Народния театър му искат доказателство

Сравнявайки Народния театър и Националната опера всъщност, може да видим, че цените вървят в една и съща ценова категория. Експерти смятат, че статутът на театъра напълно отговаря на ценовата рамка, в която се предлагат билетите. Въпреки това в Софийската филхармония, където от 6 години гостуват някои от най-големите звезди на световната сцена, най-високите цени са двойно по-ниски от тези в Народния театър. Същото е положението и с най-скъпите театрални билети в Румъния и Хърватия.

Например, представлението „Бурята“ с режисьор Робърт Уилсън също се продава за най-много 100 лв. на място. Евтините места за него са по 15 лева и представляват стол на балкона. При „Орфей“ на Йерней Лоренци най-високата цена също е 100 лв., а най-ниската – 5 лв. Със 100 лв. са оценени най-хубавите места за „Животът е прекрасен“ с режисьор Александър Морфов и Камен Донев в главната роля, както и тези за „Синът“ на Флориан Зелер в постановка на Диана Добрева.

Напрежението в Народния театър расте. Какво е решението

В останалите български театри разликата между най-скъпите и най-евтините билети е ниска. В тях средната ценова категория е между 15 и 40 лв., с изключение на заглавия с висок зрителски интерес и специални гост постановчици или актьори.

Директорът на театър „Иван Вазов“ Васил Василев обеща в интервю пред „Дневник”, че театърът ще завърши с приходи от 1,8 млн. лв. за 2022 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм