Пълен стадион "Тича", атмосфера като за дерби и здрав мач за всяка педя терен. Такива са очакванията за за футболното издание под №95 днес между Черно море и Спартак Варна. Началният час на дербито е 17:45, а часове по-рано важността на този мач ще бъде подчертана с шествия, организирани от агитките на двата тима. Привържениците на „моряците“ се събират в 14:30 часа пред общината, а тези на „соколите“ пък час по-късно на Червения площад. Днес Варна ще е футбол. И домакини, и гости ще търсят на всяка цена победата. Първо, защото това е дербито на Варна и второ, защото успехът ще означава много и за двата тима в посока целите, които преследват. Победата за Черно море ще позволи на тима да се държи максимално близо до четвъртото място преди оформянето на Първа група, а защо не и мечта за третото след това, колкото и смело да звучи това на този етап. Както и да свърши този мач за гостите от Спартак, резултатът няма да промени мястото им в таблицата преди оформянето на третата група. Те ще влязат в последната фаза на първенството като 16-и, но се нуждаят от точки, за да се държат максимално близо до 14-ия и 15-ия във временното класиране, тъй като надеждата за оцеляване минава през задължителни победи в директните двубои с тях.

Кадровите проблеми:

Под въпрос за домакините до последно беше Цветомир Панов, който се възстановяваше от контузия, но той попадна в групата. Въпреки това е много вероятно да не се рискува с включването му сред титулярните 11, което означава, че на позицията на ляв краен защитник се очаква да действа Александър Василев. В групата се завърнаха също Васил Панайотов и Живко Атанасов, които бяха запазени за предходния мач с цел да бъдат опазени от евентуални картони.

Наставникът на Спартак Вн Димитър Димитров - Херо, който няма да е на скамейката, тъй като е наказан, няма да може да разчита на контузените Родни Антуи и Божидар Васев. Жоао Марио е с мускулен проблем, а вратарят Кристиано Фигейредо също се очаква да не е на разположение, тъй като бе под въпрос до последно. След изтърпяно наказание на линия ще бъде централният защитник Пламен Димов.

системите:

Черно море ще излезе отново в познатата и печеливша система 4-2-3-1.

Много логично изглежда Димитър Димитров - Херо да се спре на 5-4-1, въпреки че "соколите" при него играят също с 3-5-2 и 3-4-3. Притиснат от контузиите на трима от атакуващите си футболисти и от факта, че гостува на негостоприемния "Тича", вероятно специалистът ще заложи на 5-4-1.

 Вероятни състави:

Черно море:

По-трудно може да се обърка стартовата 11-орка на Илиан Илиев, където основното ядро е изградено и не се правят толкова ротации, ако не е наложително. Голямата въпросителна е кой ще започне на върха на атаката - Атанас Илиев, или Исмаил Иса. Любопитно е също дали треньорът ще заложи още от първата минута на Цветомир Панов.

Дюлгеров, В. Попов, Ж. Атанасов, Дробаров, Ал. Василев, В.Панайотов, Велев, Пашеко, Сула, Алекс, Ат. Илиев

Повече ротации прави Херо, така че ще съм много по-далеч от точната 11-орка. Той постоянно преквалифицира вътрешни халфове в централни защитници, или обратното. Подборът на защитниците може да варира и спрямо това, дали Атанас Илиев ще започне като титуляр за домакините. Ако това стане, не бих се учудил в 11-те на Херо да започне един Карамоко, който да бъде адекватна ръстова преграда за нападателя. По-лесно е да се прогнозират фланговите футболисти и централния нападател. Но все пак:

Спартак Вн: Дичевски, Луан, Димов, Хименес, Белоусов, Митев, Цветков, Йорданов, Ивей, Евандро, Баланюк