"Независимо с какво се занимава човек, е нужно да има няколко качества, за да успее в това, което прави. Трябва да имаш амбиция, мотивация, постоянство, инат за да успееш в това, което правиш".

Това каза Димитър Бербатов, който прослави България, както като капитан и голмайстор номер едно в историята на националния отбор, така и като играч във водещи европейски отбори, по време на мотивационното си слово, което изнесе по време на официалната церемония по дипломирането на 129 абсолвенти на МУ-Плевен.

"Аз, базирайки се на тези качества успях да изкача моята „планина“ – моят връх. Някои изкачиха по-големи, други по-малки планини, но важното е когато се обърне назад, човек да е доволен от това, което е направил и да е дал всичко от себе си".

Бербатов разказа случки от своя живот, които е описал в книгата си „По моя начин“, и които са му дали вярната посока в професионалното му развитие като футболист.

„Търсех отговора, не седях на едно място, не се молех да ми падне от небето, активно се опитвах да намеря отговора и да помогна на себе си.

Моята амбиция винаги ме е водела към това, да се развивам в моята професия и аз винаги съм искал да покажа на всички, колко съм добър, какъв талант имам и че искам да го реализирам. Накрая успях, но защото амбицията ми беше подкрепена с постоянство, което е важно освен да покажеш на всички, да задържиш високото ниво", каза футболната легенда.

Димитър Бербатов е футболист №1 на годината на България за рекордните седем пъти и носител на Златната обувка на Висшата лига. Първият българин - шампион и голмайстор на Англия, с "Манчестър Юнайтед".

Създадената от него Фондация „Димитър Бербатов“ повече от 15 години подкрепя талантливите деца на България.