На 9-10 септември 2023 г. на 50-метровия открит басейн в град Сандански се проведе държавното лично и отборно първенство за ветерани по плуване, организирано от Българската мастърс федерация. Участваха 250 плувци - на възраст от 25 до 95 години, от 14 клуба в страната – от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велинград, Пловдив, Русе, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и София. Тъй като първенството за трети път бе открито за участие и на чужденци, в сините коридори се състезаваха и плувци от съседна Гърция. Техническото обзпечаване бе отлично подготвено и проведено - пълно електронизиране, включително потребителски мониторинг и видеоконтрол!

Българското ветеранско плуване е изключително активно и масово. А и четиридесет и петото държавно първенство през тази година доказа, че страховете на хората въобще не тревожат здравия дух на българските плувци ветерани. Много от отборите редовно участват в силни международни турнири и първенства на други страни. Предварително беше ясно, че битката за победа в комплексното класиране ще се води между отборите на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ, АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна и ДАМИНИ МАСТЪРС-София.

От 2017 г. първенството се провежда по нови правила и условия, залегнали в международния правилник на световната плувна федерация. Включени са по-тежки и дълги за ветераните дисциплини, нови щафетни подреждания по пол и възраст, с почти задължително стартиране на всички участващи състезатели. Всеки плувец има право на участие в шест индивидуални дисциплини и три щафети, определени по математически сбор от възрастовите години на състезателите.

Плувците на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ /общо 53 души - 36 мъже и 17 жени, при картотекирани 182 състезатели!/, които тази година участваха в три международни турнира в Плоещ, Румъния, Смолян, Варна и на откритото първенство на Румъния се представиха отлично, и с огромна разлика победиха ветераните на Варна - и при мъжете, и при жените! Всъщност, мъжете ветерани в последните девет години са непобедими! Жените за пети път са отборен шампион.

Златни медали – индивидуално /общо 84/ в различните плувни дисциплини за Русе спечелиха Никола Тодоров, Петко Главинов, Веселин Василев, Велина Ханджиева и Емил Любенов – по шест, Росица Янакиева - пет, Маргарита Попова, Деан Рачев, Ани  Шакалова и Милка Попова – по четири, Йоана Анастасова, Симеон Симеонов и Пламен Георгиев – по три, Ива Мечкунова, Ия Ковачева, Яни Куков, Веселин Стефанов, Димитър Котоманов, Юлия Бижева, Димитър Хаджиев, Стефка Виденова, Камен Марков, Румен Мушанов-младши и Васил Добрев – по два, Анна Гончарова, Йордан Цонев - по един. Медали спечелиха и Володя Димов, Ивелин Иванов, Юлияна Мандаджиева, Илиян Цанков, Натали Димитрова, Валентин Саров, Борис Недев, Димитър Пеев, Алексей Ковачев, Христо Бацанов, Марио Иванов, Мирослав Станчев. Поради контузия в Сандански не взе участие най-възрастният русенски плувец ветеран Тодор Керчев-Паная.

В отборното класиране мъжете и жените на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ са републикански шампиони, пред отборите на АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна и ДАМИНИ  МАСТЪРС-София.

Странното е, че ветераните плувци на Русе са единственият плувен отбор в България, който се самофинансира, без общинска помощ, тренира ежедневно и потвърждава възходящото развитие на плуването в най-големия ни крайдунавски град. Успехът се дължи най-вече на колективния дух на състезателите, за които отборните резултати са по-ценни от индивидуалните медали. Спомоществователи на русенските плувци ветерани са „Ирис“АД-Русе, „Комплекс ЛОКО БИИЧ“-Русе и „УНИКО“ООД-Русе.