Местните медии съобщават, че 49 души са били откарани в болница, след като покривът на църквата "Санта Круз" в Сиудад Мадеро е паднал. Полицията в крайбрежния щат Тамаулипас съобщи, че в момента на срутването около 100 души са били на литургия. Местните медии съобщават, че става дума за кръщене. Смята се, че сред затрупаните има няколко деца, а спасителните дейности продължават, сьобщава Би Би Си.

Снимки в социалните медии показаха църковната сграда в руини, докато хората се тълпяха около развалините, отчаяно търсейки затрупаните вътре. Срутването е станало в ключов момент от църковната служба.

„Църквата беше пълна с около стотина души и хората се бяха наредили на опашка, за да вземат причастие - разбира се, това е своеобразната кулминация на католическата меса - и в този момент покривът се срути върху тях; тухли, бетон и, разбира се, стоманени подпорни конструкции се срутиха върху хората“, казва местен журналист.

Той допълни, че според служители на Червения кръст покривът е паднал върху пейките в църквата, което позволява да се допусне, че всеки, който е попаднал там, може да оцелее във въздушни джобове. Твърди се, че пристигат хора с лопати и кирки, за да се опитат да преместят отломките. По-късно се появиха съобщения, че службите за спешна помощ са на мястото на инцидента след срутването в неделя следобед.

В социалните медии бяха отправени призиви за предоставяне на медицински и спасителни материали в помощ на хората, които търсят оцелели. Твърди се, че властите са поискали тишина от събралите се на мястото на инцидента, за да могат да чуят дали някой от затрупаните вътре вика за помощ. Епископът на епархията на Тампико Хосе Армандо Алварес Кано изпрати съобщение до общността в социалните медии, в което се казва, че се работи “за намиране на хората под развалините“.

Той заяви, че това е "труден момент" и завърши видеообръщението си с думите: "Нека Господ ви помогне."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм