Харесвате дестинации без тълпи? Считайте следващия списък за вашия най-добър пътеводител. В него са включени десетте най-малко посещавани страни в света, според данни на Световната организация по туризъм на ООН за 2023 г.

Експертите отбелязват, че тези дестинации приветстват малко летовници поради различни причини - от това, че се намират на труднодостъпни кътчета на земното кълбо до факта, че са „твърде малки, за да приемат огромен брой туристи“.

Топ 10 на най-посещаваните държави през 2022 г.

Но всички те си заслужават усилията. Предлагат златисти плажове, кристално чисти води и блажена изолация, посочва Darik Business Review, позовавайки се на Daily Mail.

10. Гвинея-Бисау: 52 000 посетители годишно

Гвинея-Бисау - десетата най-малко посещавана страна в списъка, е разположена на атлантическото крайбрежие на Западна Африка и е известна с огромните си национални паркове и популацията си от редки соленоводни хипопотами.

Защо трябва да пътувате из Европа през есента и къде да отидете?

Тя посреща 52 000 посетители годишно, според World Population Review. За нея Lonely Planet твърди: „Като микрокосмос на Африка, тази малка нация предлага множество пейзажи, хора, култури, растения и животни. Всичко това в близост до столицата Бисау.“

9. Коморски острови: 45 000 посетители годишно

Архипелагът от вулканични острови се намира край югоизточното крайбрежие на Африка. Описвайки тези парчета земя в Индийския океан, от Lonely Planet посочва, че те се гордеят с „блажени“ целогодишни температури, люлеещи се палми и тюркоазени води.

Коморските острови се посещават от 45 000 туристи годишно, но влизането в страната може да се окаже предизвикателство. Пътуващите се нуждаят от виза, която може да бъде получена при пристигане на летище Хахая или други входни точки за $30.

Въпреки че няма скорошна терористична дейност в Коморските острови, британските външни власти предупреждават пътуващите, че „атаките не могат да бъдат изключени“.

8. Сао Томе и Принсипи: 34 900 посетители годишно

Сао Томе и Принсипи, разположена на екватора в Гвинейския залив, има население от около 201 800 души и се посещава от само 34 900 туристи годишно. Островите, състоящи се от два основни и няколко по-малки островчета, лежат върху поредица от някога активни вулкани.

Посетителите ще открият „девствена природа, тропически плажове и миролюбиви хора“, според туристическия борд на страната.

„Досега на островите са регистрирани 700 вида растения и 135 вида птици, много от които са напълно нови за науката и не се среща никъде другаде по света“, според World Travel Guide.

7. Соломонови острови: 29 000 посетители годишно

Архипелагът се състои от почти 1000 тропически острова, разпръснати в югозападната част на Тихия океан. Но въпреки че може да се похвали с „хиляди различни растителни и животински видове“ и „великолепна, гъста тропическа гора“, само 29 000 души го посещават годишно.

6. Монсерат: 19 300 посетители годишно

Монсерат държи титлата на шестата най-малко посещавана страна в света с едва 19 300 туристи годишно. Планинският карибски остров - който се намира на изток от Централна Америка, е част от веригата Малки Антили и е британска отвъдморска територия.

Вулканично изригване през 1995 г. го опустошава, включително столицата му Плимут, което принуждава две трети от населението да емигрира в други страни, разкрива Lonely Planet.

5. Микронезия: 18 000 посетители годишно

Посрещайки само 18 000 посетители годишно, островите на Микронезия са разпръснати в северната част на Тихия океан, между Маршаловите острови и Палау. Местният туристически борд описва страната, като „едно от най-отдалечените и красиви места на земята“.

Островната държава с над 600 парчета земя, която е дом на няколко етнически групи, е разделена на четири щата - Яп, Косрае, Чуук и Понпеи.

4. Кирибати: 12 000 посетители годишно

Състояща се от 32 атола и един коралов остров, Кирибати се намира между Австралия и Хавай и е единствената страна в света, която „докосва“ всичките четири полукълба.

„Независимо дали обичате да ловите риба, да наблюдавате птици, да се гмуркате или да карате сърф, тази отдалечена дестинация си заслужава пътуването“, посочват от Lonely Planet за отдалечената островна нация.

3. Ниуе: 10 200 посетители годишно

Разположена в южната част на Тихия океан, Ниуе посреща само около 10 000 посетители годишно.

Местният туристически борд на държавата с 1 500 жители казва, че „ще опознаете половината от острова, преди да си тръгнете“. Твърди се, че „няма тълпи, няма опашки, няма светофари, а темпото на живот е такова, за каквото мнозина копнеят“.

2. Маршалови острови: 6100 посетители годишно

С около 6000 посетители, пристигащи всяка година, Маршаловите острови - състоящи се от 29 коралови атола и пет единични коралови острова, са втората най-малко посещавана страна в света.

Местният туристически борд отбелязва, че островите са известни със своя „морски живот и възможности за гмуркане“ с най-малко 160 вида корали за откриване.

Освен това имат интересна история, свързана с Втората световна война, тъй като страната е служила като японска база, преди американския флот да я поеме.

1. Тувалу: 3700 посетители годишно

Разположена на 1000 км северно от Фиджи в западния централен Тихи океан, точно под екватора, Тувалу е обявена за най-малко посещаваната страна в света. Тя посреща само 3700 посетители годишно.

Трите коралови острова и шест атола, които съставляват страната, имат обща площ от 25.6 км2, което я прави четвъртата най-малка държава в света.

За съжаление, островът - който привлече вниманието на пътниците в TikTok през последните години, се очаква да бъде една от първите страни в света, заличени от изменението на климата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм