На 31 март 2023 г. (петък) от 18:30 ч. до 01 април 2023 г. (събота) 10:30 ч. в библиотеката ще се проведе Десетата Нощ на Андерсен. 

Международната инициатива „Нощ на Андерсен“ се организира в навечерието на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. Тя се провежда  в различни държави, като традиционно в него участват Словакия, Полша, Чехия, а в последните години се включват и страни като България, Кения, Гърция, САЩ, Австралия, Испания, Великобритания, Словения и др. 

„Нощ на Андерсен“ е форма на насърчаване на четенето сред децата. Целта на инициативата е да провокира интереса и любовта към книгите по атрактивен и забавен начин. 

Шестнадесетте участника от различни русенски училища вече са определени и очакват с вълнение Юбилейното десето издание „Детска нощ в Библиотеката“, посветено на големия детски писател Андерсен. Това са активни малки читатели, деца - победители от рецитали, конкурси, спортни състезания и др. Русенската библиотека е единствената в България, която се включва в Нощта на Андерсен от 2013 г. насам. 

Сутринта на 1 април (събота) от 9. 30 ч. е началото на  пресконференция „Из преживяното“ с русенските медии, по време на която участник и родител ще споделят впечатления от събитието и ще отговарят на въпроси на журналистите. Слайд шоу със снимки от Нощта на Андерсен  ще онагледи преживяното в „Завръщане в приказките“.