Десет млади модни дизайнери от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания участват в  Echo Академията в България и вече една седмица творят в Смолян. Освен запознаването с фолклорното ни културно наследство, в програмата им са включени теми като eкологични практики за боядисване с природни материали, управление на културни проекти, работа в партньорство и др. Фокус ще бъде поставен и върху запознаването със спецификите на финансовите възможности за артисти, критерии за оценяването на микропроектите в конкурса, запознаването с технологията за изграждане на собствен бранд и уменията за планиране на ефективна маркетингова стратегия. 

На 26 октомври от 17.00 ч. в Художествената галерия в гр. Смолян ще бъдат представени проектите на младите таланти, вдъхновени от културното наследство на Родопите. Професионалното жури е в състав: проф. д.н. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в Националната художествена академия, Мария Георгиева-Савова – главен редактор на сп. Elle – България, Албена Свещарова – моден дизайнер, Симеона Савова – Коруева – художник и Галина Ганова – специалист по художествен текстил. Най-важната задача на журито ще бъде да селектира три от предложените колекции на младите дизайнери. Изискванията към тях са творческа оригиналност, адекватна интерпретация на темата и способност за внедряване. Не са пренебрегнати критериите за устойчива мода и екологичен дизайн. 

За да реализират идеите си и да се развият професионално, в следващата една година младите дизайнери ще получат подкрепата на екипа на фондация „Open Space“,  микроорганизация от тяхната страна и CUMEDIAE от Белгия,. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и Национален фонд „Култура“, и е продължение на работата на фондацията по темата на изследване на културното наследство и ползването му като вдъхновение за творчески работилници.