Институциите трябва да работят заедно, защото хората очакват резултати. Това заяви министър-председателят Николай Денков във връзка с наложеното от президента вето върху върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна. 

По думите му е ясно, че Народното събрание ще отхвърли това вето и го определи като „абсолютно излишен жест”. Във връзка с присъединяването ни към Шенген премиерът заяви, че след парламентарните избори в Нидерландия преговорите стават по-трудни, но това не означава, че не са възможни. Според него има напредък в процеса по присъединяването ни и той се съдържа в положителната оценка на мисията, проверила охраната на границата. 

Коментара си премиерът направи след откриването на новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

“Трябва да бъдат прецизирани текстовете на промените в Конституцията, свързани с правосъдната реформа и със служебното правителство. Първият вариант беше изпратен на Венецианската комисия, така че това, което трябва да се внесе сега, следва да е съобразено с нейните препоръки”, заяви премиерът Николай Денков.

Във връзка с приемането ни в Шенген той посочи, че в мисията с участието на представители на Австрия и на Нидерландия е представила положителен доклад, което говори за силен напредък.

Премиерът коментира и напрежението около вътрешния министър Калин Стоянов, свързано с по думите му не съвсем адекватните действия на полицията по време на протеста срещу ръководството на БФС.

Във връзка с коалиционното споразумение Денков заяви, че е бил изработен вариант, който е изпратен към ГЕРБ-СДС, но оттам не е получен отговор.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм