Очаквам държавният бюджет да бъде приет навреме и да е балансиран - такъв, какъвто е подготвен. Това коментира пред журналисти премиерът акад. Николай Денков, който участва в церемонията по първа копка на магистралата "Русе - Велико Търново", съобщи БТА.

По думите му съвсем нормално е, когато се обсъжда бюджетът, да има различни предложения. 
"Разбира се, нормално е при обсъжданията да има различни дискусии, но бюджетът е добре подготвен, така че не очаквам особени проблеми", каза премиерът. 

По повод на споровете в Народното събрание, свързани със здравната каса, Денков коментира, че "правителството си гледа работата и си изпълнява програмата". 

"Както и друг път съм казвал, ако има спорове, те са в Народното събрание. Така че питайте ги тях какво толкова ги притеснява. Ние си гледаме работата", заяви премиерът.

„Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море към Румъния, към Молдова, към Украйна“, допълни министър-председателят. 

Денков увери, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци. 

На церемонията по първа копка на обекта, провела се в близост до пътя Бяла – Ценово, присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново - Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Андрей Цеков каза още, че магистралите са кръвоносните системи на икономиката.

"Магистралата "Русе - Велико Търново" е част от стратегически коридор "Север - Юг". Коридор, който следва да свърже пристанището в Русе с егейските пристанища в Гърция. Той е част от паневропейски коридор, който трябва да свърже Егейско и Балтийско море. Едно транспортно направление, което е изключително важно от стратегическа и геополитическа точка дори и към днешния ден. За България магистралата "Русе - Велико Търново" е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Тя е и път към демографското възстановяване на Северна България", каза Цеков. 

Той припомни, че освен тази магистрала, в ход е изпълнението на магистралата между Видин и Ботевград, като и доизграждането на магистрала "Хемус". 

"В бюджета за следващата година са заложени средства за проектиране на скоростни пътища - между Свищов и магистрала "Русе - Велико Търново", от Русе до Шумен, Силистра - Шумен и Силистра-Добрич-Варна", каза Цеков.

Димитър Недялков - заместник-министър на транспорта, заяви, че началото на строителството на магистралата "Русе - Велико Търново" е в момент, когато развитието на транспортното направление "Север-Юг" е от стратегическо значение за България и е много важно за целия Европейски съюз. 

"Магистралата ще бъде част от логистичния коридор при бъдещето възстановяване на Украйна. С изграждането на направлението ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се подобри и безопасността на движението", каза Недялков. 

Росица Кирова - заместник-председател на Народното събрание, каза, че се вълнува да бъде днес на церемонията, защото е "човек, ангажиран от години с каузата за изграждане на адекватна структура в Северна България". "Магистралата ще спести и онези човешки жертви, на които сме свидетели през последните години", каза Кирова.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм