ГЕРБ саботира Плана за възстановяване и устойчивост, а ДПС бавят правосъдната реформа. Това заяви депутатът от ПП-ДБ и бивш премиер акад. Николай Денков в кулоарите на парламента. Денков заяви, че страната ни не е получила второто плащане по Плана за устойчивост именно заради действия на ГЕРБ. По думите му, въпреки че Министерският съвет е свършил всичко, което е зависело от него, законопроекти са внесени в комисии, но не са гласувани. 

“Фактите са много ясни - ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва на този саботаж пада второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост”, каза Денков. 

Той обясни, че за да бъде извършено второто плащане, България е поела ангажимент да бъде приет Законът за личния фалит, правилата за работата на новата антикорупционна комисия, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност. Според Денков ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията, свързани с дейността на Комисията за противодействие на корупцията, а останалите проекти са блокирани в ресорните парламентарни комисии, председателствани от ГЕРБ.

“Още в края на миналата година всички действия, които зависят от Министерския съвет, са направени и законопроектите са внесени в Народното събрание. В момента, за да бъде извършено второто плащане трябва Народното събрание да приеме четири акта - първият от тях е влизане в сила на Закона за личния фалит, вторият е приемане на правилата за работа на Националната комисия за противодействие на корупцията. Тези правила за първи път бяха изпратени на Европейската комисия през месец октомври и оттогава досега върви кореспонденция, в която по същество ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията, които осигуряват правилна работа на комисията”, каза Денков. 

Бившият премиер посочи, че доскорошните партньори в управлението настояват да не се разглеждат сигнали, касаещи действия преди 2021 г.

“Първият закон за личния фалит е блокиран в момента в комисията по правни въпроси с председател на Анна Александрова (бел.ред. депутат от ГЕРБ), вторите правила, за които стана дума, са блокирани в комисията по превенция и противодействие на корупция с председател Рая Назарян също от ГЕРБ. Третия закон, който не е приета Закона за защита на сигналоподателите. Проектът предложен от Министерския съвет още миналата година беше променен с ГЕРБ по начин, който не е приемлив за Европейската комисия, защото изисква да не се разглеждат сигнали подадени за действие преди 2021 г. Сетете се сами защо е това”, изтъкна още бившият министър-председател.