Двете страни от сглобката са поставили документи, които могат да послужат при преговорите, но трябва да се влезе в процес на преговори. Това каза премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Народното събрание във връзка с подготовката за ротацията. „Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни и се надявам този период да бъде осигурен, за да могат преговарящите да огледат двата документа, да видят къде има съгласие и да прецизират текстовете, по които има нужда от съгласие, което не е очевидно в началото и тогава ще видим какъв ще бъде крайният резултат. Това ще отнеме време и трябва да минем през този процес на преговори“, поясни той. 

Денков потвърди, че от месец има информация за конкретната работа на всеки министър. Тя е била изпратена и на вицепремиера Мария Габриел и е трябвало двамата да я обсъдят. Този разговор още не се е състоял, но ще се проведе в следващите няколко дни.  На въпрос защо оценката на министрите се бави, той отговори, че той следва да е към Мария Габриел.

Разбирам я – на нея й трябва време да влезе в дълбочина, да проведе разговори с всеки един от тези министри и да разбере какви са причините, ако нещо не е изпълнено“, каза Денков. Той добави, че "няма нищо драматично" и, че диалогът с Габриел е „доста добър“. 

Запитан дали вижда проблем в това, че една от парламентарните партии се ръководи от човек, санкциониран по закона "Магнитски" - Делян Пеевски, Денков отговори така: „За мен истинският проблем е, че нашата правосъдна система очевидно не работи, както трябва. Полагаме огромни усилия, за да може тази система да се изчисти от дълбоки проблеми, които станаха особено очевидни през последните дни, така че, който е корумпиран да може да си получи съответното възмездие от институциите.

По темата с прекратяването на дегорацията Денков заяви, че няма риск правителственият авиоотряд да спре да лети, а изпращането на писмото в последния ден е по думите му "или изключителна небрежност, или саботаж, така че ще има някакви последствия". Той заяви, че има риск от покачване цените на горивата за потребителите, тъй като те зависят от цената нефта на международните пазари и защото с преминаването към неруски петрол, се увеличават рисковете от забавяне.

„Трябва да се запази „Лукойл“ да работи, за да няма шоково увеличаване на цените и затова се борихме досега“, каза Денков.

На въпрос дали т. нар. Червен пират, заплашвал държавни институции, се оказва със скитнически начин на живот той отговори че няма информация за него, освен от медиите. Премиерът подчерта, че подозрението около Червения пират изглежда интересно, но трябва да сме сигурни, че зад него не се крие "нещо повече". 

Целия коментар на премиера Денков чуйте в прикачения звуков файл.