На днешното си заседание МС ще вземе решение за състава на Националния съвет за превенция и защита от домашно насилие, съобщи преди началото му премиерът Николай Денков. Това, по думите му, е важна стъпка в усилията по подкрепа на всеки, който е застрашен.

"В резултат на екипната работа на няколко министерства, вече имаме основи на Националната програма за превенция и защита от домашно насилие, която ще обедини усилията на всички по системен начин", добави той.

Денков посочи, че към момента в ход са 7 проекта към Министерството на правосъдието, свързани с противодействието на домашното насилие.

"Увеличихме броя на кризисните центрове в страната от 29 на 31. Осигурихме безплатна правна помощ на пострадалите от домашно насилие. Създадохме сектор "Домашно насилие" в МВР. В края на миналата година стартира и приложението "Помогни ми" - от всяка точка на България нуждаещите се могат да открият всички координати на институциите в близост до тях, които са ангажирани с подкрепа и защита на пострадалите", обясни още премиерът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм