На 15 септември /петък/ Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе ще проведе ден на отворените врати. Събитието ще започне в 10 ч. в сградата на Първа районна служба на дирекцията на бул. „Трети март“ 23. Инициативата е част от дейностите по време на Седмицата на пожарната безопасност /11 – 17 септември/, с която ще се отбележат 140 г. от създаването на Пожарната в Русе.

Денят на отворените врати ще бъде насочен към доброволческата дейност. Акцент ще бъде поставен върху изискванията и критериите към бъдещите доброволци, възможностите за обучение, обществените ползи и ценностите, към които те трябва да се придържат. Желаещите ще могат да разгледат на място сградата на Първа районна служба и да се запознаят с пожарникарите.

В рамките на Седмицата на пожарната безопасност от 10 до 16 часа ще има достъп до всички служби – двете в Русе и районните в Бяла, Две могили, Ветово, Сливо поле, сектор „Специализирани оперативни дейности“, който е на входа на Русе откъм София.

На 13 септември /сряда/ от 10 ч. на пл. „Свобода“ ще се състои тържествена церемония за отбелязване на 140 години от възникване на пожарното дело в Русе. В 11:30 ч. служителите на РДПБЗН ще демонстрират своите професионални знания и умения. Русенци ще имат достъп и до пожарната и спасителна техника и оборудване. От 13 ч. в Доходното здание гражданите ще могат да се запознаят с експонати от Музея на пожарното дело.