Водещата теория за бомбените заплахи в учебни заведения е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това коментира пред журналисти в Гранично полицейско управление „Малко Търново“ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той подчерта, че има протокол за действие при бомбени заплахи от 2020 г., който се спазва, но днес ще бъде свикана междуведомствена работна група, която да го разгледа и промени. 

Сигнал за бомба и в университет в София

Демерджиев обясни, че източниците на атаките са едни и същи, като страната ни е сигнализирала партньорските си служби в САЩ и Великобритания, които работят по установяването на източника на сигналите. По думите му заплахите идват от имейли, регистрирани в „Гугъл“.

Демерджиев увери, че до изборите ще има ясно установени правила за реакция при бомбени заплахи и изборният процес ще бъде прекъснат само ако има реална опасност.

Нови заплахи за поставени бомби в училищата в цялата страна

Припомняме, че днес, 28 март, нови имейли със заплахи за поставени взривни устройства са получени в училища в цялата страна, съобщиха за Дарик радио от вътрешното министерство. Имейли са получени в градовете София, Варна Сливен, Бургас. Сигнал за бомба бе получен и в Университета за национално и световно стопанство.

По-рано във вторник сигнал за бомба, само че по телефона, беше подаден в столичното 22-ро училище. Учебните занятия там през целия ден ще бъдат преустановени.

Нов сигнал за бомба в столично училище

В понеделник също много училища получиха заплахи онлайн. В полето за подател при изпратените имейли беше вписано името Егор Синянский, представящ се за член на организация, която в социалната мрежа „Телеграм” призовава към насилие.

Според експертите по киберсигурност най-вероятно заплахата е на глобално ниво и не идва от България. Съобщенията са на български език, но са изпратени от чужбина и вероятно са преведени с интернет преводач. От МВР уточниха че са претърсили помещенията и до момента няма открити съмнителни вещи, но са подготвени за подобни сигнали и в деня на изборите.

Сигнали за бомби в училища в София, Бургас и Варна

Заплахата в получените имейли се е отнасяла до тротилови заряди, каквито постфактум не бяха открити. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. На профилната снимка има маскиран мъж с автоматично оръжие.

В столицата засегнатите учебни заведения бяха предимно в районите "Красно село" и "Подуяне". На място бяха изпратени екипи на специалните служби, които да проверят сградите. Със случая се зае ГДБОП, а главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че се работи по установяване на автора на имейла.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм