С 40% са нараснали опитите за нелегално преминаване на границата ни с Турция от началото на годината спрямо 2022. Това коментира пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По думите му всеки катаджия или проникнал минграт ще бъде преследван, залавян и изправян пред правосъдието.

Контрабандни медикаменти хванаха на „Капитан Андреево“

Той определи като спекулации информацията за закриване на полицейския участък в Лесово. Демерджиев уточни, че са дадени указания до областните директори, че няма да се закриват структури на МВР. Напротив, има свободен щат в рамките на Министерството, който ще бъде насочен да подсили дирекциите с униформени полицаи.

Полицейският участък в Лесово няма да бъде закрит. Директорът на областната дирекция на полицията в Ямбол е оттеглил предложението си, заяви пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му няма да се намалява броя на служители, предприети са обратни действия.

Демерджиев за акцията: Над месец ГДБОП и ДАНС работят с Европейската прокуратура

Демерджиев отчете, че за няколко месеца МВР е успяло да възстанови 450 служители на „Гранична полиция“, като припомни, че около 2000 са били съкратени през последните 10 години.

Той уточни, че се опитват да ангажират вниманието на Евроепейската комисия не само към България, а към всички външни граници на Европейския съюз, защото натискът се увеличава.

По думите му границата трябва да бъде обезпечена възможно най-бързо, към момента тя е обследвана и има технически предложения, като „Гранична полиция” е избрала най-добрите решения, които остава да се реализират.

Демерджиев: Цяла Европа се мобилизира да отговори на мигрантската вълна

По думите му границата трябва да бъде обезпечена възможно най-бързо, към момента тя е обследвана и има технически предложения, като „Гранична полиция” е избрала най-добрите решения, които остава да се реализират.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм