Непрестанните смени на директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районни управления на полицията води до голямо напрежение сред служителите и системата е в колапс. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Повсеместните рокади на полицейски началници се случват по време на избори - точно, когато служителите трябва да имат условията да си изпълняват задълженията стриктно и отговорно, смята той.

Според Демерджиев дисциплинарното производство срещу бившия Областен директор на МВР в Пловдив не е заради случая Цалапица, а защото не е проконтролирал разход от 14 лева, който случай е бил в правомощията на директора на Стамболийски. „Новините, които се разпространяват, продължават да заблуждават българската общественост“, коментира още Иван Демерджиев.

Още през септември новият директор на пловдивската полиция старши комисар Георги Чергов коментира пред Дарик полицейското разследване на убийството на  24-годишния Димитър Малинов от Цалапица. По думите му е имало неглижиране на случая още от самото начало при приемане на сигнала и започване на работа по него. А комуникация между полицейските служители в районното управление и служителите от областната дирекция е била лоша.

Припомняме, че образуваните  дисциплинарни производства приключиха с уволнения на бившия директор на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов,  гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски и на инспектор Дамян Капов от сектор „Криминална полиция“ в Стамболийски.

От края на миналата седмица с нови началници са Първо, Четвърто и Пето районни управления в Пловдив, а новият шеф на районното в Стамболийски е досегашният началник на Трето РУ в Пловдив Венелин Костов.