Делото за автобусната катастрофата край Своге, която се случи през август 2018г., влиза в съда шест години по-късно. В нея загинаха 20 човека, а  други 10 бяха тежко пострадали.

Автобусът превозваше  члeнoвe нa пeнcиoнepcĸи ĸлyб oт с. Cвeтoвpaчaнe, тexни близĸи и пpиятeли.

Инцидентът предизвика остри дебати за качеството на строителството. Трима министри от кабинета "Борисов" - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков, както и шефове в Агенция "Пътна инфраструктура", подадоха оставки.

Окръжната прокуратура в София предаде на съд шестима души през 2021 г. Подсъдими са шофьорът на автобуса Григор Григоров и още петима човека, които са имали отношение към ремонта и поддръжката на пътя.

При проверка на транспортното министерство след инцидента стана ясно, че катастрофиралият автобус е бил без задължителен технически преглед, и, че скоростта на автобуса към момента на навлизане в завоя е била 53 км/час при ограничение от 40 км/ч.

От прокуратурата посочиха и, че компрометираната асфалтова настилка на пътя край Своге е предпоставка за трагичната катастрофа.

Обвинителният акт бе връщан четири пъти на две инстанции заради процесуални нарушения.