Ректорът на Тракийски университет - Стара Загора проф. д-р Добри Ярков, д.в.н., Заместник-ректорът по проектна дейност доц. д-р Емил Славов, д.м., Деканът на Медицински факултет доц. д-р Юлиян Ананиев, д.м. и д-р Здравко Тодоров, Ръководител на Симулационен център по ветеринарна телемедицина „VetSim“ бяха на работно посещение в Медицински университет-Плевен, свързано с проекта за разкриване на Факултет по ветеринарна медицина към плевенската Алма Матер.

Те бяха посрещнати от Ректора на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров, д.м. както и от членове на Ръководството на университета – председателя на Общото събрание проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., помощник-ректора д-р Венцислав Георгиев, финансовия директор Ибрахим Потурлиев и ветеринарните лекари – д-р Ангeл Ангелов и д-р Бранимир Николов.

Целта на визитата бе обсъждане на проекта за разкриване на Факултет по ветеринарна медицина в Плевен, както и полагане на основите на бъдещо сътрудничество и дългосрочно партньорство.

Домакините представиха на ръководството на Тракийски университет – Стара Загора високотехнологичната база за обучение на Телекомуникационен ендоскопски център, Лаборатория за виртуална реалност, лабораториите на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия Леонардо да Винчи.

Ректорът на Тракийски университет направи подробно представяне на ветеринарния факултет в Стара Загора със 100-годишна история. Той сподели и своята стратегия за развитие в клиничната и научноизследователската дейност, като предложи възможности за обучение и сътрудничество във ветеринарната медицина на своите колеги от МУ-Плевен.

Ректорът проф. д-р Добромир Димитров представи структурата на висшето училище в Плевен и възможностите за разрастване, както и необходимостта и причините за разкриване на Факултет по ветеринарна медицина за страната и региона. Той запозна колегите си с проекта за изграждане на ветеринарен факултет, който ще използва предклиничната база на МУ-Плевен, а клиничните бази ще бъдат ситуирани в град Пордим и във Втора клинична база.