По повод Международната седмица на архивите, от офиса на „Държавни архиви“ – Плевен подготвиха и връчиха грамоти за дарители, читатели и приятели на архива за 2022-ра година.

Връчването на отличията се състоя в сградата на „Държавни архиви“ – Плевен.

Приятел на „Държавен архив“ – Плевен за 2022 г. е Браншова бизнес камара – Плевен с управител Ралица Таслакова

За „читател на 2022-ра г.“ от „Държавен архив“ – Плевен са номинирали Анелия Първанова, която е ръководител на Отдел „Образователни инициативи“ в РИМ-Плевен. Анелия Първанова е читателят, използвал най-много архивни единици в офиса Държавен архив – Плевен, като в по-голямата си част интересът е бил свързан с историята на развитието на парк „Кайлъка“ в Плевен в различни периоди.

От Държавен архив – Плевен за Читател на годината за 2022-ра г. са определили и Аспарух Ангелов, който пък е най-честият посетител на архива в Плевен.

Двама дарители на ценни документи също получават грамоти от Държавен архив – Плевен.

Галина Станимирова, която е директор на териториалното поделение на НОИ в Плевен е един от тях. Тя е съпруга на покойния дългогодишен кмет на град Долни Дъбник и председател на местния парламент, Борислав Станимиров и дарява документи, свързани с живота и дейността му.

Грамота за дарител получава и Мая Лунгарова, която по своя инициатива дарява документи на няколко родствено обвързани личности.

Подробности от връчването на грамотите може да чуете в прикачения аудио файл.