Държавата ще заведе дело, за да защити в съда собствеността си върху Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това съобщиха на брифинг от прокуратурата. 

Тяхна проверка е установила, че българската държава е собственик на храма въпреки нотариалния акт, издаден през 1997 г. в полза на Русия. Прокуратурата е издирила този акт в Държавния архив, като от него се разбира, че местната власт в София е дарила дворно място на руското дипломатическо агентство. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков се срещна по темата с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

На среща в кабинета на главния прокурор Сарафов разяснил на Цеков установеното от прокурорската проверка.

Не са открити обаче доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) може да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен още като „Руската църква“, стана ясно от думите на Виктор Малинов.

Малинов добави, че според Сарафов от обществен интерес е държавата да атакува по съдебен път претенциите на руската страна върху собствеността на храма.

Светият синод на Руската православна църква изпрати нов предстоятел в средата на октомври. Това е протойерей Владимир Тищук. До тоз момент той служи в храм „Св. Николай“ във Виена.

Досегашният настоятел, архимандрит Васиан Змеев, който беше изгонен заради шпионския скандал у нас, е назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим.

От 21 септември до момента Руската църква в София е заключена.

Делян Пеевски от ДПС изрази очакване регионалният министър Андрей Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на Руската църква.

В позиция, разпространена от пресцентъра на партията, Пеевски заявява, че  като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес и храмът ще бъде отворен отново за хората.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм