Грижата за малките населени места трябва да бъде основна в работата на народните представители в следващото Народното събрание. Години на бездействие доведоха до обезлюдяване на малките градове и селата в Странджа планина, а и не само. Хора от цели райони се превърнаха в изселници по неволя, коментира пред „Дарик“ кандидатът за народен представител от листата на Коалиция „Български възход“ във 2-ри МИР Бургас Георги Кузманов.

Липсата на работа, възможности за образование и медицински грижи са основна причина за масовото изселване на хиляди българи към големите градове всяка година, което ще доведе до пълна изолация на огромни райони на страната ни, счита Кузманов.

„Трябва да спрем тези процеси. Бургаска област разполага с неограничени възможности, които обаче не се използват пълноценно. Само ако подредим с усърдие и внимание държавата си ще имаме спокоен живот за хората във всяко населено място, гарантирана заетост и просперитет и силен туризъм. Казвам туризъм, защото възможностите за такъв в нашата област са наистина неограничени – имаме море и прекрасна планина, на която просто не обръщаме достатъчно внимание“, каза петият в листата (преференция 105) на „Български възход“ в Бургас.  

Развитието на малките населени места в Странджа и привличането на инвестиции в производства, които търсят висококвалифицирани и добре платени кадри, са сред основните задачи, които поставя пред себе си кандидат-депутатът.

„Малките населени места са забравени през последните 15 години. Трябва да обмислим много внимателно разпределението на бюджетните средства на държавата и евро финансирането – те не бива да бъдат насочвани само към големите градове. Аз съм оптимист, че можем да постигнем много във все по-обезлюдяващите се региони и да обърнем тенденцията, ако подходим с отговорност и нужната експертиза. Да, през последните години много млади хора купуват имоти и парцели в селата, но инвестициите са основно със сезонна насоченост. Това трябва да се промени – трябва да създадем условия за развитие на бизнес, земеделие и въобще всички условия, за да могат младите хора да останат в малките населени места. Туризмът крие огромен потенциал за това, но той не бива да бъде за сметка на земеделието“, категоричен е Георги Кузманов.

По думите му, трябва да се работи усърдно за привличането на евро средства за малките населени места. Според Кузманов, към момента няма програми за селски туризъм, което е изненадващо, предвид засиления интерес, който наблюдаваме към този вид почивка от началото на КОВДИ пандемията.

„Нужна ни е добре разработена програма за развитие на изостаналите в икономическо отношение райони – знаете защо е обезлюдяването на северозападната част на страната, а и тук в Странджа. Друг лост за вдъхване на нов живот за тези райони е насърчаването на модерното земеделие – отглеждането на животни и земеделски култури в екологично чисти райони на Странджа има сериозен потенциал - защо не наложим това като марка за качество“, допълни още Георги Кузманов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Тази публикация е платена политическа реклама. Статията не е журналистически материал и не отразява редакционната политика на Darik.bg. Медията не може да гарантира стандарти като обективност и достоверност за публикувано платено съдържание.