Преодоляване на вътрешните бариери и партньорския огън, избирателно спазване на правилата, недостатъчна ефективност за защита на демократичните принципи, липсата на консенсусни решения по ключови реформи – Така в ефира на Дарик Югоизток народният представител и съпредседател на „Зелено движение“ Даниела Божинова коментира решението на партията да се оттегли от дясното обединение „Продължаваме промяната - Демократична България“, а на предстоящите избори на 9 юни да се яви самостоятелно или в друг коалиционен формат.

„Макар и краткосрочно това решение може да ни отдели от управлението. Но не сме тук за този политически сезон. И Зеленото движение ще присъства в стратегическия пейзаж на България още много време. Смятаме обаче, че трябва да се върнем към нашата идентичност, която е зелена, принципна и демократична. И не би трябвало в името на едва-две позиции в парламента да сме чак до такава степен гъвкави до безгръбначие в отстояването на нещата, за които сме създадени“, коментира Даниела Божинова. С нея разговаря адв. Драгомир Ошавков:   

- Г-жо Божинова, хората се питат, коя е причината след пет – шест години в коалиция с "Демократична България" да решите да излезете от тази коалиция?

- Ние бяхме първите, които се коалирахме. "Да, България" не беше дори регистрирана, когато през 2017 г. се явихме с тях на парламентарни избори. После направихме "Демократична България" с "Да, България" и ДСБ и след това влязохме в по-големия формат. Малко тип матрьошка сме на "Продължаваме промяната и Демократична България". И директно на въпроса - това внесе една двустепенна структура на сложни взаимоотношения в тази наша коалиция, която се обедини в името на големи цели -продължаващата евроинтеграция, Шенген, еврозоната и въобще благоденствието на българите. Това са цели, които все още стоят пред нас. 

Но не сме доволни от неефективното действие на коалицията. Ние сме фокусирани върху законодателството за природозащита, което следва да бъде подобрено, в интерес на хората и на природата в България. Държим за повече демократично развитие, което отсъства от нашите действия. Днес е Денят на конституцията, но нейното поправяне, въобще не засегна частта основни права и свободи. Дадохме и  поправки, които да гарантират екологичните права на гражданите, но те не бяха зачетени. В много наши действия, на депутатите на "Зелено движение", които сме трима в 49-ото Народно събрание, трябваше да оттегляме наши предложения в името на някакви по-оперативни цели, с конюнктурни неща, които не ни дадоха възможност да осъществим този напредък, който очаквахме. При това имаше и решения, които са коренно противоположни на нашето разбиране и идеология. Като например, решението да бъдат изградени седми и осми реактор. Нашата идеология е антиядрена. И не е само чисто доктриналната причина. Смятаме, че това е заробване с 30 милиарда на българските данъкоплатци, което е в интерес само на големия бизнес и на политиката, и не в интерес на гражданите и българските потребители на електроенергия.

- Логичен въпрос е, как тогава ще се явите на следващите парламентарни избори?

- Имаме все още възможност да определим формата, в който ще участваме на следващите парламентарни избори. Най-близкото до ума и най-лесно като процедури и регистрация е самостоятелното явяване. Но ние все още сме отворени за други демократични формации, с които бихме могли да направим партньорство за тези избори, ако това е възможно идейно и чисто технически с оглед сроковете, които имаме в хронограмата за изборите. Ние сме малка партия и знаем, че това е много трудно явяване. Правили сме го първите десет години- самостоятелно явяване след създаването ни през 2008 година. От друга страна имаме тази издръжливост. Не знам, дали друга българска партия е издържала да съществува 10 години без субсидии, и без много други възможности и привилегии, които българското законодателство дава на парламентарно представените партии. Така че преживели сме такива трудности. Сега е по-трудно, защото ние рискуваме да не сме в управлението, да не сме отново в парламента и има какво да загубим, за разлика от тогава, когато въобще не сме стигали в парламента. Но някак си ни се стори, че трябва да се върнем към нашата идентичност, която е зелена, принципна и демократична. И не би трябвало в името на едва-две позиции в парламента да сме чак до такава степен гъвкави до степен на безгръбначие в отстояването на нещата, за които сме създадени. Мисля, че макар и краткосрочно, това решение може да ни отдели от управлението. Но ние не сме проект, който е краткосрочен. Не сме тук за този политически сезон. Смятаме, че зелената партия, зеленото движение ще присъства в стратегическия пейзаж на България за много време.

- Дали това отделяне от коалицията не е свързано с обсъждане на местата в бъдещата листа за парламентарните избори?

- Не е свързано и това е един от проблемите. Защото всички тези разговори се водят по един неформален и нерегламентиран начин от нашия опит досега, особено с местните избори, които минаха миналата есен. Те се оставят за последния момент, под натиска на времето. Не са започнали такива разговори, а би следвало да започнат. И моят проблем като депутат в действието ми като законодател в коалицията е с избирателното спазване на правилата, с които се коалирахме. Разочарована съм от това, че ние, които се борим за върховенство на правото, не спазваме собствените си правила - вътрешните, коалиционни правила за действие, които бяха селективно прилагани и заради които ние не участвахме във всички важни решения на коалицията, въпреки разписан председателски съвет в нея.

- Това звучи странно, тъй като Вие и Владо Панев бяхте едни от най-активните хора в това Народно събрание... 

- Тази активност е била в резултат на борба на два фронта- с нашите политически опоненти в парламента, но същото така и за преодоляване на вътрешните бариери и партньорския огън.

- Имате ли информация, как се приема сред колегите ви и коалицията вашето напускане и изявлението, че няма да се явявате на изборите с ПП ДБ? 

- Това ще го чуя сигурно тази вечер, когато отивам на обичайното заседание на парламентарната група. Там сигурно ще науча от първа ръка какво мислят моите колеги от парламентарната група и лидерите на партиите. Иначе, относно реакциите и в социалните мрежи и по други начини, виждаме, че някои хора искат да продължим да бъдем в този формат, намират това за разбиване на тази демократична коалиция. Аз също имах такъв аргумент за оставане в коалицията в дебатите, които бяха многоетапни и продължителни. Но имаше и аргументи за напускане. Мисля, че в това политическо разнообразие, ако има такова биоразнообразие в България, ние сме едно по-различно политическо животно. Имаме доста демократични процедури, към които се придържаме. Включително, имаме правото да грешим. Това ме прави горда, че съм част от тази формация.