Разделенията, които се създадоха в българското общество, трябва да бъдат преодолявани, заяви в интервю за Дарик Варна Даниел Митов, водач на листата на ГЕРБ/СДС в морската столица.

„Разчитаме за разум и отговорност от страна на всички политици към обществото, тъй като в крайна сметка България трябва да има редовно правителство, което да се захване да решава най-тежките проблеми и кризи в държавата.”

Митов е на мнение, че е дошло време за компромиси и прошка за натрупаните конфликти и обиди през годините.

„Започва да се появява смирение сред политиците. Трябва обаче да се смени културният код в политическото поведение.”

„Прекалено много неща обаче се изговориха в последните 2 години и преодоляването на противопоставянията между политиците няма да е лесно. България има много проблеми, но интригантството и разпространяването на неверни слухове и опирането на твърдения, далече от реалността, се превърна в практика в българския политически живот, особено в последните две години”.

На въпрос дали  би приел номинация за премиер, Митов отговори: „Аз такива номинации вече изживях. Логиката е лидерът да бъде кандидат за министър-председател”.

„Който и да поеме управлението на страната в момента, ще му е много тежко. Ще трябва да се обяснява много на българските граждани защо се прави едно, защо се прави второ и как точно излизаме от тази ситуация. Това изисква много сериозна комуникация и аз се съмнявам, че „Промяната”, Асен Василев и Кирил Петков са способни изобщо на такъв тип комуникация”, убеден е Даниел Митов. Според него, стабилността, която ГЕРБ обещава, ще се постигне през доверието на гражданите.

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България, в който се посочват като недостатъци незаконни арести като този на Бойко Борисов, сигурно ще повлияе на предизборната кампания. Той може отново да се отнесе към ефекта на „Промяната”, отбеляза кандидат-депутатът. По думите му ефектът на „Промяната” е очевиден, но беше към по-лошо. Прекалено много разпускане на харченето на публични финанси, очевидно неефективно, празни обещания и високи цени.  

 „По време на управлението на правителството на Кирил Петков властимащите си въобразиха, че могат всичко. Очевидно не знаят какво значи демокрация, не знаят какво значи върховенство на правото. Не може министър-председател да си позволи да нарежда арест на когото и да било, камо ли пък на лидера на опозицията и бивш премиер. Това се случва в държави, които нямат нищо общо с върховенство на правото. И затова е този доклад”.

Резултатът на ГЕРБ-СДС на предстоящите избори може да е доста по-добър от този, който предвиждат социолозите, смята зам-председателят на ГЕРБ.

„Виждам мобилизацията сред нашите членове и симпатизанти, а и много хора си дадоха сметка какво се случи през последните 2 години”, посочи зам.-председателят на ГЕРБ. Той е на мнение, че ще трябват сериозни мерки първо за намаляване на инфлационния натиск, след което да се предприемат мерки за намаляване на ръста на цените и тяхното нормализиране.

За намаляване на цените регулаторните органи и институции трябва да започнат да работят по-интензивно, но да им бъде дадена посока. НСИ трябва да започне да публикува себестойността на определени стоки, за да стане ясно какви надценки се слагат и по каква причина.

„Не можем по никакъв начин да си затворим очите за факта, че бяха спрени много проекти за Варна, които ще доведат един ден до много сериозно икономическо развитие за града”, изтъкна Митов, посочвайки магистралите „Хемус” и „Черно море”, както и проекта за индустриалната зона на Варна. Водачът на листата на ГЕРБ-СДС посочи, че Варна е прекрасен космополитен град, с невероятна история и един от най-живите и най-добре развиващите се в страната.