Кандидатура на Бойко Борисов за премиер ще е логична, ако на изборите се потвърдят резултатите от социологическите проучвания. Това каза в предаването "Стълбището" на Дарик депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. Той заяви, че правилата на демокрацията овластяват именно лидерът на спечелилата партия да заеме премиерския пост, тъй като гласувайки за дадена формация, избирателите дават доверието си на нейния председател.
 

"Не виждам Асен Василев като финансов министър отново, честно казано. Не виждам кой би подкрепил подобно решение. Видяхме резултатите от неговата работа - те не са добри. Колкото и да се хвалят с разни неща, някои от които са имагинерни, други от тях са нагласени. Избрани са едни цифрички, пропуснати са други и така нататък. Демократичната логика, ако се върнем обратно към правилата на демокрацията, а не експериментираме, както до момента, лидерът на спечелилата партия, най-естественото нещо е да бъдат кандидат за министър-председател. Когато гражданите гласуват и гласуват доверие на някоя партия те овластяват лидера на тази партия. Съвсем логично е, ако ГЕРБ спечели изборите и то с огромна преднина пред втория, както се очертава, Борисов да бъде кандидат за министър-председател.", добави той. 


Според Даниел Митов българското общество се е наситило на нови партии. Заради, по думите му, "съмнителния успех" на новите формации избирателите връщали доверието си към вече утвърдените:

"Да престанем вече с експериментите и тези лабораторни изследвания докъде може да стигне търпението на хората. Да се хванем здраво за ръце и да престанем да си мислим, че трябва да се харесваме, за да работим заедно. В демокрацията изобщо не е нужно да се обичат и да се харесват, а трябва да могат да играят играта - да определят цели пред обществото, да формират парламентарни мнозинства, да са наясно какво законодателство ще приемат", обясни Митов.


За ГЕРБ, ДПС не изниква като тема в този момент, заяви Митов и обясни, че трябва да се изчакат резултатите от изборите. Според него ДПС е легитимен политически играч, който може да се нареди дори на второ място на предстоящия вот. Депутатът на ГЕРБ намира за арогантно предварително да се казва "с тези - да, с тези - не". Той заяви, че фразата "политическа мафия", която често се употребява, не е ясно като значение.

"Терминът "политическа мафия" ми е много странен, защото не е много ясно какво значи. Като сме си говорили, според мен, нашите опоненти, под "политическа мафия" разбират политици, които са способни да се договорят, за разлика от тях", каза още той.

Според Митов признаването на Палестина за държава в този момент е грешка, защото изглежда като заемане на страна. Той смята, че Европа и Западният свят не могат да си позволят да подкрепят Хамас. 

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачените файлове