Двама от задържаните във Великобритания българи по подозрение, че са руски шпиони Бисер Джамбазов и Катрин Иванова вероятно имат връзки с крайнодясната партия “Възраждане“, пише британското издание “Дейли телеграф“ (Daily Telegraph).

Вестникът, цитиран от Държавното радио, се позовава на източници от София.

Според изданието прокуратурата в София е започнала разследване на дейността на Русев, Джамбазов и Иванова заради опасения, че като част от прокремълска мрежа те може да са се опитали да се намесят в българските избори във Великобритания.

В лаконичното съобщение на българската прокуратура обаче нямаше подобна информация. 

В България има опасения, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени само до Обединеното кралство, където са базирани от около десетилетие и че тяхна задача е била да следят антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа. Прави се проверка за връзки с партия "Възраждане", известна със своите антизападни, проруски позиции, пише изданието.

Вестникът е контактувал с фирмата The Doctors Laboratory, базирана в централен Лондон, където е работила Иванова. Говорител на фирмата е казал пред “Дейли телеграф“:

“Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от компанията в миналото. По време на набирането на персонала е извършена стриктна проверка в съответствие с фирмената политика. Тъй като това е полицейски въпрос, компанията няма да прави повече коментари“.

Сериозен опит в организирането на избори

Двама от тримата задържани български граждани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия са били членове на секционна избирателна комисия (СИК), потвърдиха от Министерството на външните работи (МВнР) за БТА.

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в действителност са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг, според Решение №2325 на ЦИК от 27 март 2021 г. Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, уточняват от МВнР.

От МВнР уточняват, че двамата имат опит и в предишни избори - през 2017-а и 2019 г.

Катрин Иванов, Бисер Джамбазов и соченият за лидер на групата Орлин Русев са били задържани от британските власти още през февруари тази година.

През януари следващата година те трябва да се изправят пред съда, като засега не са се признали за виновни.

Съгласно Изборния кодекс, когато партия или коалиция не е направила предложение, Централната избирателна комисия (ЦИК) назначава за членове на секционните избирателни комисии лица, предложени от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи, или оправомощен от него заместник-министър. Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства, министърът на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър могат да правят предложения въз основа на предложения от организации на български граждани в съответната страна“, посочват още от външното ни ведомство.

Говорителят на ЦИК Росица Матева пък добави, че дори задържаните български граждани да са участвали в СИК, това "по никакъв начин не може да даде отражение в резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган".

От официалната информация обаче не става ясно дали Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са били предлагани от политически партии. Засега нито една партия не ги е припознала.

Темата продължава да се следи от британските медии.

Аутсорсинг на шпионаж

Изданието "Спектейтър" пита в заглавие "Дали Путин извършва аутсорсинг в България на шпионажа си".

В публикацията се припомня, че "расовите, религиозните и културните връзки не се разкъсват толкова лесно и историческите връзки на България с Русия очевидно са все още непокътнати на някои нива".

"При положение че руските граждани във Великобритания са под строго наблюдение след нахлуването на Путин в Украйна, не е изненадващо, че Кремъл изглежда се обръща към българските си приятели и иска от тях да направят някои услуги от миналите времена", се допълва в материала.

Британският в. "Таймс" пише, че двойката сред тримата български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, е отделяла от времето си, за да помага на българи мигранти във Великобритания. Двойката е разказала как е приемала оферти за работа вечерта, за да може да прекарва дните си, като предлага на българите, устройващи се в Лондон, безплатни курсове по английски и съвети как да станат британски граждани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм