Тази година много от вас ще празнуват Коледа със семействата си. Коледният сезон е радостно време, когато училищата затварят, къщите са ярко украсени и семействата се събират заедно. Коледа е и времето, когато чуваме истории за Дядо Коледа. Много от нас са израснали, вярвайки в Дядо Коледа, само за да срещнат по-късно разочарование, когато са разбрали, че той не е истински.

Всеки знае, че има голяма разлика между Исус Христос и Дядо Коледа, нали? 

Репутацията на Дядо Коледа по отношение на даването на подаръци е много по-претенциозна от тази на Исус

Подобно на Исус, Дядо Коледа винаги наблюдава. За разлика от Исус обаче Дядо Коледа не дава на незаслужаващите. Старецът е много по-избирателен/селективен, когато става въпрос за това на кого ще даде подаръци, отколкото Исус, който реши да подъри себе си като подарък. пише Ourweekly.

Исус срещу Дядо Коледа: Кой наистина управлява сезона?

Според Библията причината за сезона е Исус, но според Уолстрийт Дядо Коледа е икономическият двигател, който поддържа сезона с пълна сила от Черния петък до Бъдни вечер. Когато става въпрос за влияние върху сърцата, умовете и портфейлите по време на коледния сезон, кой наистина управлява - Исус или Дядо Коледа?

ИСУС vs Дядо Коледа

Дядо Коледа живее на Северния полюс...
ИСУС е навсякъде.

Дядо Коледа се вози на шейна...
ИСУС ходи по водата.

Дядо Коледа идва само веднъж годишно...
ИСУС е вечно присъстващ.

Дядо Коледа пълни чорапите ви с лакомства...
ИСУС снабдява всичките ви нужди.

Дядо Коледа се спуска през комина без покана...
ИСУС стои на вратата ти и чука, а след това влиза в сърцето ти, когато го поканиш.

Трябва да чакате на опашка, за да видите Дядо Коледа...
ИСУС е толкова близо, колкото споменаването на името Му.

Дядо Коледа ти позволява да седнеш в скута му...
ИСУС ви позволява да си починете в прегръдките Му.

Дядо Коледа не знае името ти, единственото, което може да каже, е: "Здравей, момченце или момиченце, как се казваш?"...

ИСУС е знаел името ни, преди да се родим.  Той знае не само името ни, но и адреса ни. Знае историята и бъдещето ни и дори знае колко косъма има на главите ни.

Дядо Коледа има корем...
ИСУС има сърце, пълно с любов

Всичко, което Дядо Коледа може да предложи, е HO HO HO HO...
ИСУС предлага любов, помощ и надежда.

Дядо Коледа казва: "По-добре не плачи"...
ИСУС казва: "Хвърлете всичките си грижи върху Мен, защото Аз се грижа за вас".

Малките помощници на Дядо Коледа правят играчки...
ИСУС създава нов живот, поправя наранени сърца.

Дядо Коледа може да ви кара да се смеете, но...
ИСУС ви дава радост, която е вашата сила.

Докато Дядо Коледа слага подаръци под елхата...
ИСУС стана наш подарък и умря за нас.

Свети Николай става Дядо Коледа

Точно както има много исторически версии за това как и кога светът е започнал да празнува Коледа, така има и много страни на историята за това как Свети Николай е станал Дядо Коледа.

Свети Николай (270-310 г. сл. Хр.), покровител на децата, става един от най-младите епископи в историята на 17-годишна възраст. На 30-годишна възраст той става епископ на Мира, която днес се смята за част от днешна Турция. Свети Николай произхожда от богато семейство и става известен с това, че подпомага нуждаещите се. Често го виждали в червено-бели епископски одежди, яхнал магаре и раздаващ подаръци на децата.

Рождество Христово и Коледа

Празникът, който в момента отбелязваме като Коледа, е комбинация от езически и християнски традиции, която се е развила през вековете.

Съществуват различни истории за това как са се появили нашите съвременни коледни празници. Една от версиите е свързана с римското празнуване на слънцето. В древните езически времена римляните празнували Сатурн (богът на реколтата) и Митра (древният бог на светлината). Тези празненства "Сатурналии" се провеждали на зимното слънцестоене или непосредствено след него - най-късият ден в годината в северното полукълбо, за да обявят, че зимата не е вечна, че животът продължава, и да отправят покана за празнуване.

Християните вярват, че Исус е светлината на света, затова първите християни смятат, че е подходящо да празнуват раждането на Исус. Тъй като обаче никой не е бил сигурен през кой месец се е родил Христос, Рождество Христово често се е провеждало през септември, което е било по време на еврейския празник на тръбите (днешния Рош Ашана). Всъщност в продължение на повече от 300 години хората са отбелязвали раждането на Исус на различни дати.

Исус срещу Дядо Коледа - даване на подаръци и влияние

И Исус, и Дядо Коледа са известни с това, че са давали подаръци. Поднасянето на подаръци, свързано с Исус, започва още при раждането му. Според Библията, след като пристигнали на мястото на раждането на Исус, мъдреците поднесли подаръци от злато, тамян и смирна. Библията разказва, че през целия си живот Исус безкористно дарява на приятели, семейство и напълно непознати хора.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм