Един успешен лекар и мениджър на болница в Плевен тръгва с ясна цел към парламента. Той е дългогодишен изпълнителен директор на специализираната кардиологична болница в областния център. Клиницист, с голям опит при инфаркти и други сърдечносъдови инциденти, спасил над 5000 живота.

Д-р Валентин Христов е на 49 години, роден е в Плевен и е едно от новите лица в листата на ГЕРБ-СДС в 15 Многомандатен избирателен район. Завършил е медицина в Медицински университет - Плевен. магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. Отличен лекар и добър човек, категорични са за него и колегите му, и пациентите.

Работил е като лекар-ординатор в МБАЛ - Кнежа, 2005-2007 г. като лекар-асистент в УМБАЛ „Д-р Г. Странски", Плевен. През 2007 г. става част от екипа на Специализираната кардиологична болница, която ръководи успешно вече шест години. Въпреки ангажиментите, свързани с ръководния му пост, продължава всеки ден да е до своите пациенти. Има ясни виждания за промени в здравния сектор и вярва, че „Модерната медицина е състезание на знания и умения за спасяване на живот!", но най-напред трябва да има нови идеи и законодателни решения за здравеопазването в България. Затова приема да влезе от гражданската квота в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Плевен. Д-р Христов е в 15 МИР, бюлетина №2, преференция 107.

„Винаги съм искал да бъда лекар и никога не съм се съмнявал, че ще успея. Удовлетворението от стотиците изпратени от болницата здрави хора не може да се сравни с нищо. Това е привилегията, която ми дава професията", казва д-р Христов и отговаря на едни от най-задаваните въпроси към него тези дни, а той е защо успешен и уважаван лекар и мениджър се впуска в политиката:

„Със сигурност не съм партиен функционер и не съм човек с политически стремежи, далеч съм и от мисълта за безцелно и общо занимание с политика. Вярвам в успеха на хората, които поставят обществения интерес над личния. Имам ясни идеи за необходимите промени за правилна държавна регулация в здравеопазването. Да си роден и образован в Плевен, а още повече да си клиницист и здравен мениджър в Плевен, не е противопоказано за това да бъдеш депутат от Плевен в законодателния орган на държавната власт. Напротив, отлично е, стига да имаш и сериозна подготовка и високи морални качества. Да познаваш задълбочено законите и структурните проблеми на най-чувствителния сектор и да бъдеш честен и всеотдаен в намирането на безкористни решения. А защо ГЕРБ избраха мен или аз тях? Защото установих, че сме единомишленици по концептуалните въпроси с лидера Борисов".

Голямата амбиция на д-р Христов е да развива модерна медицина, която да помага на хората в страната:

„Трябва по законодателен път да се реши и „закове" какво може и трябва да прави държавата като собственик на държавните болници. Сега тя е „глезеща майка" за лошо работещите, които получават безразборно субсидии и помощи от бюджета, и „зла мащеха" за добре работещите, които нямат дългове и по-често имат добри клинични резултати. Всички или повечето общински и всички частни болници по този начин също са дискриминирани, обезсърчени и поставени в неравноправни икономически условия“.

Сред въпросите, които не търпят отлагане, д-р Валентин Христов посочва и необходимостта от нови национални скринингови програми за възрастните, като сред тях задължително да присъстват такива, които да контролират разпространението на онкологичните заболявания, както и програми с цел повишаване нивото на детското здравеопазване:

„Здравеопазването у нас като цяло е на доста добро ниво, защото всеки пациент във всеки един момент може да потърси личния си лекар и да получи необходимата помощ, може да постъпи за лечение и в болница, за разлика от някои развити западни държави, които често даваме за пример - там, за да стигнеш до специалист, се чака с месеци. Разбира се, те имат и много полезни неща, които бихме могли да заимстваме. Такъв пример са ранните скринингови програми за възрастни, които преди години бяха част и от нашето здравеопазване. Трябва да помислим сериозно и за профилактиката при децата с цел повишаване на детското здравеопазване.“

Важна тема е и осигуряването на достъпни здравни грижи и равен достъп до добро здравеопазване и спешна медицинска помощ за всички:

„Ще посоча като пример болницата, в която работя вече 15 години. Преди разкриването й съвременно лечение на инфаркта се случваше само в София. Това беше една порочна практика на централизация, която съществуваше и пациентите извън столицата трябваше да чакат за планирана коронарография по 6 месеца. Със стартиране на болницата на Българския Кардиологичен Институт в Плевен въведохме схема за бърза високотехнологична и компетентна помощ извън столицата, в резултат на което до 90 минути пациентът получава необходимата помощ. По този начин ние намалихме процента на смъртност от инфаркт в България.

В болницата ежедневно ни търсят и пациенти от цяла Северозападна България, които идват след консултация с личния си лекар. От години сме въвели практиката кардиолозите ни да посещават малките населени места и да преглеждат в дадения регион. Хората имат нужда от тези изнесени прегледи, чувстват се спокойни, когато сме сред тях.

Проблемът с достъпа до компетентна здравна помощ на хората в малките населени места има различни аспекти и считам, че спешно трябва да бъде приет специален закон като част от новия здравен законодателен пакет, който да ги подпомогне при ясни критерии. Важна част от тази тема е и разговор за бързата и адекватна Спешна помощ, с оборудвани линейки и екипи“, коментира д-р Христов. И допълва: „Тръгвам към политиката с надежда, че системата може да бъде променена. Вярвам, че издигането на млади експерти от гражданската квота с безукорна биография може да доведе до нов компетентен подход, нови идеи и най-важното - нова лична всеотдайност към намирането на безкористни решения в полза на хората, пациентите и семействата“.

Дни преди Световния ден на здравето - 7 април, д-р Валентин Христов отправя и своето пожелание към колегите си и към бъдещите млади медици:

„Пожелавам здраве - на колегите и семействата ни, на нашите пациенти. Да се радваме на доверие и уважение в обществото. Пожелавам на младите колеги да открият своето призвание, да обичат професията и да работят с желание, да усвояват нови умения и знания, защото това спасява човешки животи! Да работят спокойно и да бъдат съпричастни към проблемите на пациентите".

Основни приоритети на д-р Валентин Христов:

- Профилактика, ранна диагностика, европейско лечение за всички хора в Родината.

- Равен достъп до високотехнологично здравеопазване и спешна медицинска помощ.

- Превръщане на знанията и уменията в основно конкурентно предимство за напредък

и просперитет.

- Повишаване на благосъстоянието и качеството на живот в Плевен и региона чрез привличане на инвестиции и задържане на младите професионалисти с нови възможности за развитие.

- Създаване на нови добре платени работни места.

- Постигане на трайни законодателни решения за нова стабилност в здравеопазването.

Всеки, който припознава в лицето на д-р Христов своя кандидат и представител на Плевен в бъдещия Парламент и подкрепя неговите идеи - може да гласува с Бюлетина №2, преференция 107.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!