Добър ден и добре дошла казвам на д-р Росица Кръстева - кандидат за общински съветник от русенската листа на ПП ГЕРБ, партията е под номер 7 в бюлетината, а д-р Кръстева е с преференция 108. Д-р Кръстева, каква е личната Ви мотивация да се кандидатирате за общински съветник?

Мотивацията ми да участвам в местните избори е, че изключително много обичам град Русе. Тук съм израснала и завършила средното си образование. Многократно имах възможност, след като завърших медицина, да работя в чужбина или друг град. Но, предпочетох да остана тук и с каквото мога, със своите сили, възможности и компетентност да направя, така че да се подобри нивото на здравеопазване и на социалната грижа в град Русе.

Вие сте невролог, оглавявате отделението по нервни болести в УМБАЛ “Медика”, ако не греша, от самото създаване на болницата?

Болницата е създадена през 2013 г., а отделението по нервни болести съществува от 2015. Аз съм от самото начало част от екипа на УМБАЛ “Медика”.

Предполагам, че като лекар-специалист сте участвали в различни обществени каузи, какви обаче бихте подкрепили като общински съветник?

Като общински съветник бих подкрепила всяка една кауза, която е в интерес на русенските граждани и на околните населени места, т.е. подобна кауза би била и моя лична. Подкрепяла съм доста подобни инициативи, влючително дарителски, както и каузи с цел промоция и профилактика на здравето. Съвсем наскоро приключи една кампания съвместно с Регионалното управление по образование в Русе и училищата. Проведохме обучителна среща с малките деца до 5 клас, с цел разпознаване симптомите на мозъчния инсулт, което е от полза за по-бързото реагиране и стигане на лекарска помощ при необходимост.

Здравеопазването е сред основните приоритети в програмата на кандидатите за общински съветници на ПП ГЕРБ. Вие професионално сте свързана със здравеопазването, какви идеи и за какво бихте апелира пред колегите си в местния парламент?

Нашата цел е да осигурим равен достъп на всички граждани до едно по-качествено медицинско обслужване, в т.ч. и на жителите от по-малките населени места. Както знаете, там е малко по-затруднен достъпът до медицинска помощ. Една от моите идеи е да се създаде онлайн платформа, където гражданите да могат да подават своите сигнали за проблемите, които са срещнали при посещение при лекар и различни здравни институции. И същевременно да отправят своите предложения към нас, за да има по-добра комуникация. Това е също една от причините да се кандидатирам за общински съветник. Основната задача на нас лекарите е да изградим отново, донякъде загубеното доверие между лекар и пациент, което е от съществено значение за качеството на нашата работа.

Д-р Кръстева, като невролог сме имали възможност да разговаряме с Вас по медицински въпроси и профилактиката срещу инсулта. За съжаление, България води в черната статистика по заболеваемост и смъртност от мозъчни инсулти.

Така е, но в последните години се наблюдава една положителна тенденция - все повече пациенти стигат до съвременното лечение. В нашата болница изградихме един съвременен център за лечение на инсулт, който отговаря на всички европейски стандарти.

Вие споменахте и за кампанията за обучение на децата, която е изключително полезна, защото малчуганите често прекарват време със своите баби и дядовци и е важно да могат да разпознаят симптомите на инсулта…

Точно така, а и самите деца обучават родителите си. Много е важно обществото да е информирано, тъй като навременното лечение може да спаси човешки живот и да намали инвалидността.

Казахте, че бихте работила по определени инициативи и каузи, най-вече в здравеопазването. Но, доколко според Вас, сериозните проблеми в тази сфера могат да бъдат решени от местно ниво и доколко зависят от централната власт и решенията в София?

Няма проблем, който да може да бъде решен изцяло само или на местно, или на национално ниво. Трябва да има много добра комуникация между местната и централната власт, като нашите предложения ще държим да бъдат чути, тъй като в общата работа се постигат добри резултати. Да, има национални въпроси, като Здравната стратегия например, но програмата на ПП ГЕРБ е насочена към едно по-добро и достъпно здравеопазване, до което всички граждани да имат равен достъп. В тая насока, ние ще работим и на местно ниво, като се стремим да осигурим равен достъп на всички граждани на общината до качествено медицинско обслужване. И също така ще се стремим да можем да предоставим иновативни медицински услуги в региона като по този начин да повишим качеството на здравеопазването. Много е важно да се обърне внимание на възрастните хора. По мое лично мнение, те понякога имат затруднен достъп до здравни услуги и снабдяване с лекарства. В тази насока има доста какво да се направи, както с подкрепа на централната власт, така и на местната, за да се организират инициативи в подкрепа на пенсионерите.

На 19 октомври е Денят на българския лекар. Честит празник,  д-р Кръстева на вас и на всички ваши колеги. В навечерието на Деня на българския лекар петима специалисти от Лечебни заведения „Медика“ бяха отличени в селекцията “Лекарите, на които вярваме”, Вие сте една от тях. Какво бихте казала днес на своите колеги и на пациентите?

Поздравявам с Деня на българския лекар всички мои колеги и им пожелавам преди всичко да са здрави, да са издръжливи, упорити и да имат повече благодарни пациенти. А на пациентите - да бъдат здрави и по-малко да им се налага да търсят нашата помощ.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!