На въпроса как избира кой да ги лекува неговите близки и кои са критериите, през които преминава един професионалист, зам.-директорът по медицинска дейност на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" д-р Петър Герзилов каза в предаването „Стълбището“ по Дарик радио:

„Първо за тези критерии е отношението на самия лекар към пациента. Още с влизането, човек може да види дали той предразполага пациента, дали може да се проведе един приятелски разговор. Не толкова професионалният опит или професионализма, доколкото човешкото, което трябва да покаже един специалист към своя пациент, за да му вдъхне доверие и този пациент да знае, че наистина ще получи адекватна помощ от съответния специалист. Така че за мене първото това е човещината, която трябва да се покаже на пациента, отговорността. След това вече, естествено, самия професионализъм, но мога да кажа, че поне кръгът, който е около мен, колегите, които познавам, всички са добри специалисти, като професионален опит.“

Къде остава наистина аналоговото в занаята ви?

„Не може да се махне това аналогово. Няма как. Независимо от новите и съвременните дигитални неща, все пак аналоговото си има своето място в отношенията между хората“, каза той.

Целия разговор слушайте в прикачения аудио файл.