Три години след въвеждането хемодеафилтрацията онлайн в Диализния център към болница „Ел Масри“, световно признатият метод все още не е достатъчно популярен в другите здравни заведения. Причината – въпреки, че за пациентите е безплатно, за болниците апаратурата и извършването на модерната процедура излиза скъпо. Това  коментира в студиото на Дарик, д-р Красен Генев от Диализния център „Ел Масри“ в Бургас.

Според него, въпреки че инвестицията е голяма, качеството на живот на пациентите е цената, заради която си струва той да се прилага.

„През 2019, когато за първи път въведохме хемодеафилтрацията онлайн при нас, бяхме много вдъхновени. Имахме възможността да видим резултатите от нещо, което беше ново за България. Разбира се, нямаше да имаме шанса да я прилагаме, ако д-р Зияд Ел Масри не беше закупил модерната апаратура за нея. Въпреки наличните апарати обаче методиката не беше популярна и нямаше опитност за работа с нея. Едва след като добихме практика и увереност започнахме да я прилагаме и лично се уверихме в уникалните резултати за пациентите. При нас работи светилото в областта на хемодиализата, дългогодишният ръководител на Клиниката към „Алекдандровка болница“ в София, проф. д-р Евгений Възелов. За такъв водещ специалист като него беше голяма радост да работи по новата методика и да изследва резултатите, до които води тя“, сподели д-р Красен Генов.

Разликата между нея и конвенционалната диализа е огромна, защото хемодеафилтрацията напълно замества бъбрека. А самата филтрация спомага за предотвратяване на късните усложнения при болните. Д-р Генов уточни, че при спешни случаи от години се прилага хемодиафилтрация, която е много трудоемък процес. Но новото и предимството в случая идва от онлайн процедурата. И именно от нея е облекчението и добрите резултати за пациентите.

След като я въведохме авторитетът на Диализния център „Ел Масри“ се покачи значително между лечебните заведения в страната. Получавахме обаждания от цялата страна от колеги, които искаха да започнат да я прилагат. За мен беше голямо щастие, защото реално това е бъдещето в хемодиализата“, споделя още специалистът.

Според него обаче процесът по масовото й въвеждане трябва да се стимулира от НЗОК, защото независимо, че други диализни центрове са закупили нужната апаратура, предпочитат да не я използват, защото за администрациите излиза по-скъпо от стандартната процедура.

„Това е най-доброто и в момента на световно ниво. Най-големият стимул за нашия екип са лабораторните резултати, които само след три месеца отчита пациента. Те са изумително добри. А това води и до намаляване и на самата диализа с близо 30% при добри резултати. Хората идват на процедура и после се чувстват достатъчно жизнени и добре, за да отидат да тренират или работят.

След хемодиафилтрацията те излизат с по-чиста кръв от тези с нормално работещи бъбреци“,

споделя още д-р Генов.

Въпреки, че и до днес процедурата не се извършва масово, пациенти от цяла България идват до Бургас.

„Случва се най-често през летните месеци, когато я съчетават с ваканцията. Но имаме и такива, които идват от другия край на страната и пътуват всяка седмица за да си правят процедурата при нас… Това е жестоко към пациента. Хемодиафилтрацията води до цялостно добри показатели, а от там и спестява редица други медикаменти и процедури. Редно, да има държавна политика в това отношение и да се стимулират повече болници да извършват метода“, категоричен е специалистът от Диализния център „Ел Масри“ в Бургас.

Цялото интервю с него, чуйте в звуковия файл: