Не е проблем прехода, защото от 80 години в България върви един и същ експеримент, в който има цикличност. Ситуацията от 90-те години на миналия век се повтаря. Това коментира д-р Зияд Ел Масри, който анализира в ефира на Дарик предизборната кампания и политическите процеси.

По думите му, днес пак сме в началото на прехода, с тази разлика, че имаме и утежняващи обстоятелства – пандемия и война.

На практика всички малки партии, които видяхме в България след падането на режима се оказаха сателит на партията управлявала до 1989 г. Демокрацията дойде с големия митинг пред Парламента, който събра 1,5 млн. българи с огромно недоволство срещу старата власт и надежди към новата. Но и тогава стабилно правителство нямаше дълго време. Защото:

След толкова дълго време управление от една партия влиянието й не може да изчисти бързо, защото е вкоренено във всички нива на държавата. Тогава всички кадри в политиката, местната власт и дори предприятията са били продукт на системата преди 89-та.

Нужни са години за изчистване на влиянието на една партия, управлявала толкова много време. Всичко е концентрирано в нея – специалисти, всички кадри. Посрещнахме Виденов, Беров, Инджова, всички бяха на политическата сцена по година. Докато не дойде Костов, който изкара цял мандат. В момента сме в същата ситуация с партия, управлявала страната 12 години. Всички козове са в нея. По едно време дори и президента и председателя на НС и министър-председателя бяха от същата партия. Сега народа иска промени, но пак се сблъсква със същото. В този момент правим същата грешка като от началото на прехода“, каза Ел Масри.

По думите му, в България от почти 80 години насам се правят само експерименти. Нужна ни е обща рамка. Трябва да решим най-накрая каква държава искаме - независима, модерна, строго неутрална, марионетна. 

„Ние сме толкова малка страна, а непрекъснато се оплакваме, че не можем да нахраним няколко милиона души. На Запад се оплакват за газта, но използват милиарди кубици годишно, а ние с нашето малко потребление не можем да решим този въпрос. Изводът от тази цикличност е, че политическата класа у нас просто не е способна да бъде ефективна. На 2 октомври пак ще имаме ниска избирателна активност, един или двама депутати в полза на една или друга политическа сила. Сменят костюмите, маските и партии, но тези хора си остават едни и същи. А основните три партии ни управляват от 30 години с един и същ резултат. И съм сигурен, че тези, които ще влязат в парламента ще направят всичко възможно до края на 2022 да ни управлява временно правителство. Никой няма да иска да поеме отговорност за тежката зима, която предстои“, прогнозира собственикът на първата частна болница в България.

И призова: Или ние, или вие! Нека народът да каже тежката си дума, вместо да гледа отстрани как всички политици говорят от негово име!

Според Ел Масри, никой не се интересува от мнението на народа. „Време е всички отговорни хора в тази държава, както излязоха през 90-те заедно да потърсят новият управленски модел. И комунизма и демокрацията у нас ни показаха, че тези модели са изчерпани. Дойде време народът да реши, защото продуктите които предлага нашата политическа система са нежелани от хората. Политическата класа, която имаме днес показа на какво е способна – на нищо. Пробвали сме ги всички – и леви и десни.Формации, които управляват вече повече от 30 години унищожиха центъра в политиката. Цветът на нацията трябва реши – какъв ще бъде новия модел на управление на България. Дали иска президентска или парламентарна република“, каза той.

Мълчанието, отчете д-р Ел Масри е единственият полезен ход на обществото срещу това, от което недоволства вече толкова години.

„Преди протестите се водеха на улицата, сега протестът може да бъде под формата на негласуване. Аз не виждам някой да заслужава гласа ни. В 21 век методите за протести могат да бъдат много по-различни. Няма нужда да се блъскаме в тълпата. Най-голямата сила е мълчанието. Трябва да дадем урок на политиците. Да, те ще ни кажат – държавата ще изпадне в дълбока криза. Но аз не виждам в колко по-дълбока криза можем да изпаднем. В момента сме на потъващ кораб, чийто капитан пита къде му е обяда“, с тази аналогия д-р Зияд Ел Масри описа целите на управляващите в страната.

Той е убеден, че на 2 октомври народът трябва да покаже силата си, искането си за промяната и недоволството си от работата на политиците, чрез отказ от право на глас.

„Политиците ни заслужават този урок, за да започнат да мислят за нас, а не само за себе си и да си напомнят, че истинският им началник са гражданите“.

Целият разговор с д-р Зияд Ел Масри, чуйте в звуковия файл: