„Фините и ултрафините прахови частици стоят във въздуха дълго време. Вятърът може да ги разнесе на огромни разстояния. Например след катастрофата в Чернобил през 1986 г. т. нар. горещи частици от зоната на ядрения реактор пристигнаха в България и се утаяваха до септември-октомври. Това не е нещо невидимо“, каза в студиото на Дарик Бургас д-р Веселин Джендов, спешен гръден хирург и един от пионерите в торакоскопските операции. Той от години алармира обществото за вредата от това замърсяване на въздуха.

Поводът този въпрос да бъде поставен отново са насипните товари на Пристанище Бургас – нещо, което д-р Джендов смята за неприемливо. Според него това крие сериозен риск за здравето на гражданите не само на морския град, а и на цялата страна: „Вместо този прах да трови 250-хиляден град и вятърът да го разнася до Перник, да преместят пристанището за насипни товари в Евксиноград, където е резиденцията на политиците“, изрази своето недоволство д-р Джендов.

„Кей за насипни товари няма място на това пристанище“, е становището на експерта. Д-р Джендов подкрепи това с действията на Световната здравна организация: „Миналата година СЗО ожесточи и направи далеч по-прецизни изискванията за фини и ултрафините прахови частици. Намали пределно допустимите концентрации за ултрафини прахови частици два пъти, а за фини – четири пъти. Тоест отдавна са осъзнали, че това е изключително рисков, да не кажа смъртоносен, фактор за необратими болести на белите дробове, включително канцерогенни“, изказа експертното си мнение лекарят.

„Това, от което боледува белият дроб, боледува и сърцето. Това са смъртоносни неща“, предупреди д-р Джендов. Той спомена и за борбата си срещу радоновата радиация, като благодарение на него са взети мерки по този проблем, макар непълни. „Програмата не е закон. Може да не се изпълни, най-много да ти се скарат и толкова“, заяви виждането си д-р Джендов.

Чуйте повече от д-р Веселин Джендов за проблемното замърсяване с фини и ултрафини прахови частици от звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм